- Lik ligger i hauger i gatene

NEW YORK/OSLO (Dagbladet): Utenriksminister Shimon Peres betegnet i går morges de israelske styrkenes operasjon i Jenin som en massakre. Seinere på dagen modererte han uttalelsen ved å si at han «fryktet at palestinerne ville kalle det en massakre».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Når verden ser bildene av hva vi har gjort der, vil det påføre oss enorm skade, sier uidentifiserte offiserer til den israelske avisa Ha'aretz.

Den palestinske informasjonsministeren Yasser Abed Rabbo sa at de israelske styrkene angrep med kamphelikoptre og bulldosere for «å knuse denne leiren i løpet av kvelden» .

En flyktningleir i Jenin var åsted for de hardeste kampene mellom den israelske okkupasjonshæren og væpnede palestinere siden Israels massive angrep startet 29. mars. Ifølge israelske militærkilder er 13 av deres soldater drept i kampene i Jenin. Israelsk radio rapporterer at så mange som 150 palestinere skal ha mistet livet. Ifølge den palestinske ministeren Nabil Shaat skal minst 200 være drept.

Det er ikke mulig å få uavhengige bekreftelser på dødstallene i Jenin fordi journalister og hjelpemannskaper er nektet adgang til flyktningleiren.

De få øyenvitneskildringene fra området er grusomme: Lik ligger i hauger i gatene.

Bulldosere

En som får informasjon om situasjonen i Jenin er utenriksminister Shimon Peres. I en privat samtale med en journalist fra den velrenommerte avisa Ha'aretz, betegnet utenriksminister Shimon Peres det som foregår som «en massakre».

Nobelprisvinneren Peres er ifølge Ha'aretz svært bekymret for den internasjonale reaksjonen han forventer vil komme når sannheten om hva som skjer i Jenin kommer fram.

En gruppe væpnede palestinere hadde i går barrikadert seg inne i flyktningleiren i Jenin og de skal ha besluttet å kjempe til siste mann. Flere av dem har gått mot de israelske okkupasjonsstyrkene med sprengstoff på kroppen, som de så har utløst når de er nær nok.

De israelske styrkene skal ikke ha tort å gå inn i de trange smugene til fots og har derfor sendt inn bulldosere.

- Bulldoserne barberer ganske enkelt hjemmene og forårsaker forferdelige ødeleggelser, sier de israelske offiserene til Ha'aretz, som har problemer med å forsvare framferden.

- Uansett hvor mange ettersøkte menn vi dreper i flyktningleiren og uansett hvor mye av terrorinfrastrukturen vi avslører og ødelegger, kan det ikke forsvare så store ødeleggelser, sier Ha'aretz' militære kilder.

Bombefeller

Generalmajor Yitzhak Eitan sa i går at de israelske styrkene vil fortsette framrykkingen i Jenin for å knuse «et nettverk av selvmordsbombere» i leiren.

- Denne gruppen fortsetter å avslå alle vår krav om at de skal overgi seg. Mange av husene i leiren er omgjort til bombefeller og vi har funnet mange bombefabrikker, sa han i går på en hastig sammenkalt pressekonferanse.

- Til tross for tapene vil vi fortsette kampen inntil denne leiren overgir seg.

Tung dag

- Dette har vært en tung dag, sa statsminister Ariel Sharon da han i går offentliggjorde at 13 israelske soldater var blitt drept under framrykking i flyktningleiren i Jenin.

Sharon erklærte samtidig at offensiven fortsetter.

De israelske militære sendte ut en uttalelse der det heter at en bombefelle i et hus utløste andre sprengladninger i et trangt smug der de israelske soldatene rykket fram. Deretter åpnet palestinske krigere ild fra omkringliggende hustak mot de israelske soldatene i smuget og mot en avdeling som ble sendt inn for å unnsette dem.

Palestinske kilder sitert av nyhetskanalen CNN sier at de israelske soldatene ble drept av egne sprengladninger som ble utløst ved en feil.

De palestinske kildene sier at mer enn 100 palestinere er drept i kampene og bombardementet mot flyktningleiren i Jenin. Mange døde ligger fremdeles i gatene.

Nyheten om det store tapet israelske soldater kom på minnedagen for holocaust-ofrene under andre verdenskrig.

Liten leir

Flyktningleiren Jenin er bare litt større enn en kvadratkilometer. 15000 mennesker bodde i leiren da de israelske soldatene startet offensiven for ei uke siden. Israelske Apache-angrepshelikoptere har i flere dager hengt over leiren og bombardert den med luft-til-bakke-raketter.

En israelsk menneskerettighetsgruppe hevder at israelske, militære bulldosere innkledd med panserplater, raserte et hus der det fremdeles befant seg mennesker. Bulldoserne brukes for å lage passasje i de trange gatene for israelske tanks som rykker stadig dypere inn i flyktningleiren.

<B>SKADD SOLDAT:</B> Israelere bringer ut en skadd soldat fra den avstengte byen Jenin. 13 soldater ble drept under de voldsomme angrepene.
STENGT: Israelske styrker slipper ingen forbi sjekkpunktet Salem, to kilometer utenfor Jenin. En fransk fotograf som i går forsøkte å komme inn i Jenin uten tillatelse, ble skutt og såret av israelske soldater.