TOPPTUR I SOMMERSOL:  Marthe Kristoffersen (fra venstre), Magnus Kolstad, Maja Solbakken og Gudmund Storlien i solskinn og vindstille på 2.000 meter i Jotunheimen sist tirsdag - på vei opp til Loftet på 2.179 meter. Foto: Martin Andersen.
TOPPTUR I SOMMERSOL: Marthe Kristoffersen (fra venstre), Magnus Kolstad, Maja Solbakken og Gudmund Storlien i solskinn og vindstille på 2.000 meter i Jotunheimen sist tirsdag - på vei opp til Loftet på 2.179 meter. Foto: Martin Andersen.Vis mer

Like før St. Hans-bålene: Mer snø enn til påske

Turisthytter må graves fram.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Her har toppløperen (bokstavelig talt) Marthe Kristoffersen byttet ut langrennsdress med shorts og smale ski med mer passende alpinlignende underlag - på rusletur til sin fjerde topp i over 2.000 meter i  Jotunheimen for dagen.

Datoen var tirsdag 16. juni. Og det blir ikke sommerens siste topptur.

- Jeg har ikke sett på maken til snømengder og flotte skiforhold de ti årene jeg har fartet rundt her oppe for å drøye skisesongen. I fjor gikk  jeg den siste toppturen med ski 1.juni, og det var ekstremt seint. Men dette året tror jeg vi skal greie toppturer på ski hver eneste av årets 12 måneder, sier tuirkamerat og milsluker Martin Andersen fra Engerdal og Lillehammer til Dagbladet.

Definisjonen på topptur i denne sammenhengen er å gå på ski fra bilparkering til over 2.000 meter.

Tirsdag gikk denne gjengen på seks sprekinger pluss fra Geitsætre i Leirdalen i Lom på 900 meter til fire topper over den magiske grensen på 2.000 meter på drøye åtte timer.

Her kan du sjekke sommerværet der du skal kose deg i dagene framover.

- Det er mer snø her nå enn det var til påske. Det har kommet mye snø her i juni, og det var minst en meter brøytekanter der veien stoppet. Lenger oppe var det sikkert halvannen meter, og overraskende kompakt. Fra morran er det skareføre, og ikke mer enn ti centimeter «slush» når vi kjører ned igjen i sola, sier en begeistret skitindebestiger.

Innesnødd - og utsatt åpning
Seinest denne uka har det snødd på Røros og i fjellområder i Sør-Norge som ligger langt enn Norges tak i Jotunheimen.

- Jeg pratet med en av folkene som jobber på Leirvassbu. De skulle åpnet denne helgen, men må utsette. Veien dit er uframkommelig. Det blir en super sommer for oss som liker å gå på ski året rundt, og litt mer plaskete for de som liker fjellturer på beina i Jotunheimen på somemren, konkluderer Martin Andersen.

 JUBELSPRANGET:  Marthe Kristoffersen markerer at hun har nådd Veslefjellstind på 2.157 meter på ski like før St. Hans. Foto: Martin Andersen.
JUBELSPRANGET: Marthe Kristoffersen markerer at hun har nådd Veslefjellstind på 2.157 meter på ski like før St. Hans. Foto: Martin Andersen. Vis mer

Det er ikke bare Leirvassbu av de store turisthyttene i Sør-Norge som fortsatt må holde stengt langt ut i juni.

Stavanger turistforening har utsatt sommeråpning av Stranddalshytta i Ryfylkeheiene til 10. juli.

Fotturer en utfordring
Og mannskaper fra Den Norske Turistforening startet tidligere i uka utgraving av Fannaråkshytta på 2.068 meter.

- Det er iallefall halvannen meter snø her på flatrmark. Jeg har ikke opplevd så mye snø her så langt tilbake jeg kan huske, sier driftsansvarlig for de ubetjente DNT-hyttene, Tor Martin Stenseng, til NRK Hedmark og Oppland.

Han er med på utgravingen av Fannaråkshytta.

Og kaller fotturer i fjellet på de trakter for en «utfordring» i nærmest framtid.

 FANTASTISKE SKIFORHOLD:  Martin Andersen har ikke opplevd maken til snømengder og skiforhold i8 juni de ti årene han har trålet "høydedragene" i Jotunheimen - her rett under Hurrbreatinden på 2.064 meter. Foto: Maja Solbakken.
FANTASTISKE SKIFORHOLD: Martin Andersen har ikke opplevd maken til snømengder og skiforhold i8 juni de ti årene han har trålet "høydedragene" i Jotunheimen - her rett under Hurrbreatinden på 2.064 meter. Foto: Maja Solbakken. Vis mer