- Like forferdelig som det jeg gjorde - om ikke verre

Den opprinnelige Lasermannen i brev om den nye lasermannen.

SVARTE I BREV: John Ausonuis (i midten med mørkt hår) skjøt tolv personer i Stockholm og Uppsala. Den iranske tobarnsfaren Jimmy Ranjbar (34) ble drept. Foto: Expressen/Scanpix
SVARTE I BREV: John Ausonuis (i midten med mørkt hår) skjøt tolv personer i Stockholm og Uppsala. Den iranske tobarnsfaren Jimmy Ranjbar (34) ble drept. Foto: Expressen/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
MALMÖ (Dagbladet): På 90-tallet herjet John Ausonius Stockholm. Mannen som ble døpt Lasermannen fordi han hadde lasersikte på pistolen sin, skjøt 12 personer, én person ble drept, ble tatt 12. juni 1992 da han var i ferd med å rane en bank.

Tidligere hadde politiet gjennomført 6000 avhør. De spanet på Ausonius denne dagen, men hadde ikke nok på han for å pågripe ham. Da han skulle slå til mot banken, ble politiet tvunget til å aksjonere. Det endte med en skuddveksling, men politiet overmannet til slutt mannen.

Måneder med etterforskning etter mannen som skapte frykt i den svenske hovedstaden var over. Nå står politiet i Malmö overfor en like formidabel oppgave. Den ukjente gjerningsmannen mistenkes å stå bak så mange 19 skyteepisoder i den sørsvenske byen.

Avsky Politiet erkjenner at de har lite å gå etter. De mener gjerningsmannen er mellom 20 og 40 år. Han er lokalkjent og beveger seg trolig rundt på sykkel og skyter tilsynelatende etter tilfeldige innvandrere, slik Ausonius gjorde. De mener han trigges av selve skytingen.

Den opprinnelige Lasermannen reagerer med avsky på meldingene fra Malmö. Ausonius soner for tiden livstidsdommen han ble dømt til i 1994. I 2000 erkjente han å være Lasermannen.

- Jeg tar fremdeles avstand fra mine egne handlinger, men om Malmö-episodene vil jeg helst ikke uttale meg om, annet enn at om det virkelig er en copycat, så er det like forferdelig som det jeg gjorde — om ikke verre. Mvh John Ausonius, skriver Ausonius i et brev, som Expressen har fått tilgang til.

Brevet er sendt til TV-programmet «Efterlyst» som går på svensk TV3 i kveld. Dagbladet har også fått en kopi av brevet.

De henvendte seg til mannen for å få et intervju med han til kveldens sending. Svaret kom raskt.

- Om det er en nye lasermann i Malmö, så er det vel ingen bedre å prate med enn den gamle. Vi ønsket et intervju med han. Det ville han ikke, men han svarte jo likevel, sier Hasse Aro, som er programleder og produsent i «Efterlyst» til Expressen.

- Kan ta måneder På en pressekonferanse på politihuset i Malmö i dag sa politiet at de har mottatt rundt 200 tips i saken, men at de ikke er i nærheten av noe gjennombrudd.
 
- Vi tror dette kan ta måneder. Vi har veldig masse materiale. Når vi har gått gjennom det en gang, går vi gjennom det på nytt. Løsningen ligger i detaljene, sa operativ leder Börje Sjöholm.