Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mail fra antatt motpart:

«LIKE IKKE DENNE DEAL? OK. VI FERDIG»

Tom Hagen fikk ultimatum i mail fra de antatte gjerningspersonene.

SAVNET: Anne-Elisabeth Hagen forsvant fra sitt hjem i Lørenskog 31. oktober i 2018. I april i år ble ektemannen og milliardæren Tom Hagen pågrepet og siktet for drapet på sin kone. Foto: Privat
SAVNET: Anne-Elisabeth Hagen forsvant fra sitt hjem i Lørenskog 31. oktober i 2018. I april i år ble ektemannen og milliardæren Tom Hagen pågrepet og siktet for drapet på sin kone. Foto: Privat Vis mer

Gebrokkent språk og store mengder skrivefeil. Dette er noe av det lingvistene som har analysert den antatte motpartens beskjeder til Tom Hagen har sett på.

Som Dagbladet tidligere har avslørt, har politiets etterforskning konkludert med at den eller de som har skrevet trusselbrevet og mailene med løsepengekrav, ikke har skandinavisk morsmål. Hvilket land vedkommende kommer fra, har imidlertid vært et sentralt spørsmål.

Det samme har spørsmålet om det er mulig å legge inn så kompliserte falske feil at det framstår som at man ikke er fra Skandinavia. Med andre ord at villedningen politiet har pekt på i saken, også omfatter så detaljerte elementer som skriften i trusselbrevet og de påfølgende e-postene.

«OK. VI FERDIG.»

Nå kan Dagbladet avsløre nye detaljer om kommunikasjonen mellom den antatte motparten og Tom Hagen.

I den krypterte e-posten Hagens forsvarer Svein Holden mottok i januar 2019, tre måneder etter Anne-Elisabeth Hagen forsvant, ble milliardæren stilt overfor et ultimatum.

Dette var den første ordentlige kontakten motparten tok med Hagen siden 31. oktober 2018, da han kom hjem fra jobb og fant det mye omtalte trusselbrevet.

Avsenderen er tydelig på at det er lite rom for forhandlinger dersom Hagen skal få kona hjem i live. Konklusjonen er klar - følg beskjedene du får, ellers er det slutt.

I e-posten, som VG også har omtalt, står det blant annet følgende:

«NÅR VI VETT DU IKKE BARE PRØVET FUCK OSS, VI SEND BEVISEN HENNE LEVE. LIKE IKKE DENNE DEAL? OK. VI FERDIG. DU PRØVE SPILLE SPILL MED OSS. BETALA 10% 15% ELLER BETALA I BITCOIN IKKE MONERO? OK. VI FERDIG. DU TRENG MERE TID FOR KJØP MONERO? OK. VI FERDIG.»

DETTE SKJEDDE: Tom Hagen ringte Anne-Elisabeth åtte ganger den dagen hun forsvant. I denne videoen får du detaljene fra alt det andre som skjedde den dagen. Video: Marie Røssland Vis mer

I samme e-post er også avsenderen tydelig frustrert over at situasjonen drar ut i tid. Teksten innledes med «TOM HAGEN, 10 UKE DU PRØVET FUCK OSS.»

Det stilles også krav til Hagen om at han skal bevise at han ikke bare forsøker å lure motparten. Dette er eneste måte han selv vil få noe som helst bevis for at kona er i live fra den eller de som står bak.

Samtidig krever avsenderen at Hagen skal betale en del av løsepengekravet i løpet av de neste ukene.

Familiens teori

Etter det Dagbladet forstår skal familien til Tom Hagen sette den frustrerte og agressive tonen i meldingen fra motparten, i sammenheng med en feil politiet gjorde tidlig i etterforskningen.

I et brev skrevet av et av Tom Hagens barn, blir politiet anklaget for å ha tatt kontakt med motparten ved en feil. Brevet var tiltenkt Riksadvokaten, men ble aldri sendt. Tidligere denne uka ble brevet i sin helhet publisert av TV 2.

Dagbladet får opplyst at meldingen politiet ved en feil sendte til motparten var en kodet beskjed. Meldingen skal ha liknet på, men var ikke helt identisk, en av de kodede beskjedene som står oppført i trusselbrevet Tom Hagen fant hjemme i Sloraveien 4.

KOMMUNIKASJON: Motpartene i Hagen-saken skal ha kommunisert via Bitcoin. Slik ble det gjort, og slik kan politiet koble en potensiell gjerningsperson til denne kommunikasjonen. Video: Marie Røssland Vis mer

Lik, men ikke identisk

For å kunne kommunisere, ble Hagen bedt om å overføre spesifikke summer med kryptovalutaen Bitcoin til motparten. Én liten, men spesifikk sum kryptovaluta korresponderte med én spesifikk melding.

Den kodede beskjeden politiet ved en feil sendte til motparten var lik, men ikke identisk med, et av svaralternativene motparten hadde konstruert, får Dagbladet opplyst:

«Jeg sende Monero før om 7 dager».

Også barnas bistandsadvokat Ståle Kihle bekrefter det samme overfor VG.

Feilmedlingen skal ha blitt sendt allerede 2. november, to dager etter at Anne-Elisabeth Hagen forsvant sporløst fra sitt hjem. Etter det Dagbladet får opplyst skal familien da ha fryktet at motparten kom til å tro at de ville få utbetalt løsepenger uten å måtte gi fra seg et livsbevis.

Løsepengene ble krevd utbetalt i Monero, og kravet var på hele ni millioner euro.

Mer forhandlingsvilje

Til tross for at utbetalingen uteble etter e-posten i februar, stoppet ikke kontakten med den antatte motparten. Som Dagbladet tidligere har omtalt, ble det i siste e-post forhandlet om hvordan løsepengene skulle utbetales.

Denne stammer fra starten av juli - nesten et halvt år etter truslene om at forhandlingene var ferdige, og med det Anne-Elisabeth Hagens liv tapt, dersom ikke utbetalingene kom i februar.

I den siste e-posten framstår imidlertid trusselsituasjonen mindre alvorlig enn tidligere. Til tross for at avsenderen fremdeles er tydelig på at en utbetaling må skje raskt, er det mer forhandlingsvilje enn tidligere. Det understrekes også at Anne-Elisabeth Hagen trenger helsehjelp.

PÅ STEDET: Advokat John Christian Elden og krimforfatter og eks-politi Jørn Lier Horst møtte Dagbladet på stedet hvor Anne-Elisabeth Hagen sist ble sett. Video: Røssland / Bones. Foto: Lillegård Vis mer

Som Dagbladet tidligere har avslørt, overførte Tom Hagen dagen etter at e-posten ble mottatt omkring ti millioner kroner i kryptovalutaen Monero til den antatte motparten. Dette skjedde fra Kripos' lokaler på Bryn i Oslo, mens politi i flere land fulgte med i et forsøk på å spore hvor pengene tok veien.

Dagbladet er også kjent med at lingvister som har gjennomgått teksten i både e-postene og trusselbrevet, har konkludert med at det trolig er samme person eller personer som står bak.

Øst politidistrikt har i helga ikke hatt kapasitet til å besvare spørsmål angående kontakten med de antatte gjerningspersonene.

Tom Hagens forsvarer, Svein Holden, ønsker ikke å kommentere saken.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!