- Like ille som trygdemisbruk

SV-politikeren Ågot Valle mener at Statsministerens kontor bør vurdere å politianmelde tidligere helseminister Tore Tønne. En av landets fremste etikkeksperter mener at Tønne kan sammenliknes med en trygdemisbruker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et brev til statsminister Kjell Magne Bondevik etterlyser Ågot Valle, leder av Stortingets kontrollkomité, ytterligere tiltak overfor Tønne. Han har allerede sagt seg villig til å tilbakebetale etterlønnen han urettmessig mottok etter at han gikk av som statsråd.

Dette skjedde etter anmodning fra Statsministerens kontor på bakgrunn av Dagbladets avsløring av at Tønne har fått etterlønn fra staten samtidig som han har fått millionhonorar for konsulentarbeid i forbindelse med Aker Maritimes kjøp av Kværner.

Blir anmeldt

I brevet viser SV-politikeren Ågot Valle til at det i saker om trygdemisbruk blir slått hardt ned på folk som urettmessig får penger fra fellesskapet.

- I slike saker holder det ikke med tilbakebetaling. Mistenkte trygdemisbrukere blir som regel anmeldt til politiet, skriver Valle.

Hun ber derfor om en tilbakemelding fra Statsministerens kontor om hvorfor det blir reagert annerledes overfor Tønne enn i trygdemisbrukssaker.

- Det har kommet masse henvendelser til SV-gruppa på Stortinget etter at Dagbladet slo opp saken. Folk er rasende fordi de opplever det som urettferdig at de velstående og etablerte får mildere behandling enn de som tilhører svake grupper. Det sinnet skjønner jeg godt, sier Valle.

- Som trygdemisbruker

Også dr.philos. og Ap-politiker Eilert Jan Lohne fra Bergen mener partikollega Tore Tønne må tiltales for økonomisk kriminalitet.

Han sammenlikner Tønne med en trygdemisbruker.

- Forutsatt at Dagbladets dokumentasjon er riktig, så har Tønne misbrukt etterlønnsordningen som avgått statsråd. Det bør han tiltales for. Det skal ikke være forskjell på en tidligere statsråd og en vanlig trygdemottaker. For dersom trygdemottakeren tusker til seg penger gjennom misbruk, blir han tiltalt, sier Lohne.

Filosofen Lohne regnes som en av landets fremste etikkeksperter og har i en årrekke jobbet aktivt med utforming av etiske retningslinjer innen politikk og offentlig forvaltning. Han er også bystyremedlem for Arbeiderpartiet i Bergen.

- Det er ganske sterkt å søke om etterlønn og oppgi at man ikke har inntekt, mens man vitterlig har inntekt. Det er løgn, sier Lohne.