Like mange feite som sultne

Hvem sier det ikke er nok mat i verden? Mens 1,2 milliarder mennesker lider av underernæring er det 1,2 milliarder mennesker som sliter med overvekt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Noen av oss spiser for mye, mens andre spiser for lite. Årets utgave av miljørapporten «Verdens Tilstand» fra Worldwatch Institute viser at overernæring er vel så utbredt som underernæring.

- I fjor ble det gjennomført 400 000 fettsuginger i USA. Tenk på hva pengene som gikk med til dette kunne utrettet blant verdens sultende, sa instituttleder Lester Brown til velfødde norske journalister benket rundt bugnende lunsjbord på Hotel Bristol i dag.

Den årlige miljørapportøren som siden 70-tallet har spådd matmangel er fortsatt like sikker i sin sak.

- Noen sier at sult ikke lenger er noe stort noe problem, at prosentandelen av verdens befolkning som sulter har gått ned. Og hvis det ikke plager deg at 1,2 milliarder mennesker går sultne til sengs hver dag, ja da står det sikkert fint til.

Men selv om det er nok mat, avviser han at det bare er et spørsmål om fordeling. Dagens matproduksjon vil kunne føre til matmangel i framtiden.

- I dag er vi avhengige av rekordavlinger hvert år for å kunne brødfø menneskeheten. Og matproduksjonen er basert på et overforbruk av andre ressurser. På alle kontinenter har en områder som har problemer med at grunnvannet synker på grunn av massiv kunstig vanning. I Kina finner du elver som er så forgiftet at de ikke bare ikke kan brukes som drikkevann, de er for forurenset til å kunne brukes til å vanne åkrene.

Se også: - Vi er ikke dommedagsprofeter
Se også: - Vi er ikke dommedagsprofeter Vis mer
FEILERNÆRTE: Noen sulter, noen svulmer. 2,4 milliarder mennesker er feilernærte. Halvparten sulter, halvparten fråtser.