Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Like mye narko på bygda

Ungdom ruser seg like mye på bygda som i byene. Også på små steder er debutalderen for hasj og amfetamin nå helt nede i 14 år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forskere og politi mener narkotikamisbruket blant unge er blitt like ille i distriktene som i byene.

- Det er ikke lenger slik at det er tryggere å vokse opp på landet enn i byen. Mange av de såkalte beskyttelsesfaktorene vi så var viktige på landet tidligere, er vekk i dag. Dette gjelder blant annet ressurspersoner som har flyttet inn til byene, sier forsker Willy Pedersen ved Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring (NOVA) til Aftenposten. Han mener bygdeungdommen er blitt mer like unge i byene.

Unge misbrukere

I følge Birger Tvedt, leder for narkotikaavdelingen ved Kristiansand politidistrikt, er politiet urolige over utviklingen.

- I stadig flere småbyer og tettsteder dokumenteres det et utstrakt narkotikamisbruk blant unge, helt ned i 9. og 10. klasse på ungdomsskolen. På skolene er det enkelt å skaffe seg både sprit og narkotika. I tillegg treffer vi på stadig flere som debuterer med ecstasy, uten noen gang å ha vært i miljøer hvor hasj og andre stoffer brukes, sier Tvedt til avisa.

Naive foreldre

Politiførstebetjent Ole Vidar Øiseth i uropatruljen ved Oslo politidistrikt mener foreldre som på landsbygda er naive hvis de tror narkotika er et storbyfenomen.

- Foreldre må ut blant de unge for å forstå russituasjonen i dag, noe annet nytter ikke. Voksne som er utydelige og ikke til stede i de unges verden er ofte en viktig forutsetning for rusmisbruk, mener Øiseth.

- Det er langt fra bare ungdom som ikke har noe annet å gjøre, som begynner med narkotika.

SAGA BLOTT: Forsker Willy Pedersen mener det ikke lenger er noe som heter en trygg oppveks på landet.
Hele Norges coronakart