- Like sannsynlig som at Jens og Liv Signe avskaffer kongehuset

SV-lederen om KrFs sjanser til å bli grønnere med Siv og Erna.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det ble en opphetet debatt i Dagbladets valgbod med tildels surt klima da miljøpolitikere fra samtlige partier på Stortinget barket sammen til det som definitivt var en menneskapte politiske utslipp.

I tillegg deltok også Rødt og Miljøpartiet De Grønne.

- Lite sannsynlig For ordene haglet utover regjeringspartienes innsats på miljøpolitikken. KrFs Kjell Ingolf Ropstad måtte deise verbalt til Lysbakken og SVs innsats for miljø i regjering.

- Hovedproblemet er at vi har en statsminister som ikke bryr seg om miljø. Det må lønne seg å ta de grønne valgene. Erna har presset SV til å bli mer miljøvennlig på flere områder, sa Ropstad.

I SENTRUM: Høyres Nikolai Astrup ble angrepet for egen politikk - og for at Høyre vil samarbeide med Frp og Ketil Solvik-Olsen. Han kom med motangrep i dag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
I SENTRUM: Høyres Nikolai Astrup ble angrepet for egen politikk - og for at Høyre vil samarbeide med Frp og Ketil Solvik-Olsen. Han kom med motangrep i dag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Da kokte det over for Lysbakken, som på grunn av folk på jernbanen, kom hele tjue minutter for seint med lyntoget.

- Jeg ønsker Ropstad lykke til for å få til en mer offensiv miljøpolitikk med Siv og Erna i regjering. Jeg anser det like sannsynlig som min sjanse til å få Jens og Liv signe til å avskaffe kongehuset.

- Evigvarende seminar Heller ikke Marianne Marthinsen fra Ap lot sjansen gå fra seg til å sende noen krasse miljøreplikker tilbake til blå side.

- Jeg er sterkt i tvil om hva Venstre skal få til på miljøsida når de skal inn i regjering med et parti som har evigvarende seminar om hvorvidt klima er menneskskapt, sa hun og viste til Frps Ketil Solvik-Olsen.

De store grepene - Det viktige er å ha tiltak som virker. Vi vil gjøre det mulig å investere i grønne tiltak og stimulere industrien. Vi har en mer offensiv klimapolitikk. Det tålte ikke Ap og SV. Derfor ble vi kastet ut av forhandlingene om et klimaforlik på Stortinget, sa Solvik-Olsen.

ENGASJERTE: KrFs Kjell Ingold Ropstad kan ende i en borgerlig regjering - Elin Rutle vil ha Rødt inn på Stortinget, og Rasmus Hansson vil det samme for sitt Miljøpartiet De Grønne. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ENGASJERTE: KrFs Kjell Ingold Ropstad kan ende i en borgerlig regjering - Elin Rutle vil ha Rødt inn på Stortinget, og Rasmus Hansson vil det samme for sitt Miljøpartiet De Grønne. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Også Sp mener det er de som har de beste miljøtiltakene:

- Vi har fått fart på behandlingen av nye konsesjoner til vindkraft. Det gjør det mulig å kutte ut forurensende produksjon på sokkelen. Vi gjør de store grepene som skal dreie energipolitkken i bærekraftig retning, og vi snakker om de små grepene som folk kan gjøre hjemme, sa Ane Hansdatter Kismul fra Senterpartiet.

Angrep De Grønne og de rødgrønne Selv med representanter fra ni partier tilstede, var blokkdelingen tydelig. Nikolai Astrup (H) benyttet muligheten til å skyte mot regjeringspartiene - og Miljøpartiet De Grønne.

- Rett før sommeren la Høyre, Venstre og KrF fram en rekke konkrete forslag som skulle forsterke klimaforliket i Stortinget. Frp stemte for åtte av dem - regjeringspartiene stemte for null. Vi er mye mer konkrete enn den rødgrønne, vi har en rekke forslag som samtlige borgerlige partier har stemt for, som regjeringen har stemt mot, sa Astrup.

HEFTIG KLIMA: Audun Lysbakken mener det er like sannsynlig at Venstre og KrF får til mer enn SV på miljø i regjering, som at han får gjennomslag for at Jens Stoltenberg og Liv Signe Navarsete går inn for å fjerne kongehuset. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
HEFTIG KLIMA: Audun Lysbakken mener det er like sannsynlig at Venstre og KrF får til mer enn SV på miljø i regjering, som at han får gjennomslag for at Jens Stoltenberg og Liv Signe Navarsete går inn for å fjerne kongehuset. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Han gikk løs på Miljøpartiet De Grønne, (MDG) med påstander om at de misbruker en SSB-rapport som de hever konkluderer til fordel for MDGs politikk.

- Om vi kutter petroleumsproduksjonen i morgen, og lar oljen ligge, så vil det bare dukket opp et annet sted. Kutt i vår produksjon, vil øke produksjonen et annet sted, og det globale nivået vil forbli det samme, sa Astrup.

- Ikke gammeldags De Grønne er beskyldt for å ha en gammeldags miljøpolitikk - i dag slo Rasmus Hansson kraftfullt tilbake:

- Det er ikke riktig, vi har en miljøpolitikk soim tar oss inn i framtida. Faktum er at vi har et ressursforbruk som ikke er bærekraftig, vi vil ikke være i stand til å opprettholde velferdsnivået inn i framtida. Hvordan skal vi opprettholde veldferdsnivået? Det er et spørsmål som de store partiene, Ap, Frp og Høyre, må svare for, sa Hansson.