Sjokktall om QAnon:

Like stor som gud: - Farlig

Hele 15 prosent av USAs befolkning tror djeveldyrkende pedofile styrer landet. Påstanden danner grunnlaget for den ville konspirasjonsteorien QAnon: - Demokratiet er ikke lenger garantert i USA, sier norsk ekspert.

ANGREPET PÅ KONGRESSEN: Slik foregikk angrepet på kongressen 6.januar, som Jake Angeli ble et symbol på. Han blir kalt QAnon-sjamanen. VIDEO: AP Vis mer
Publisert

En ny og oppsiktsvekkende meningsmåling sender sjokkbølger gjennom amerikansk presse og politikk.

I en undersøkelse sier hele 15 prosent av de spurte seg enig i påstanden om at djeveldyrkende pedofile styrer viktige samfunnsinstitusjoner i USA. Påstanden danner grunnlaget for den ville QAnon-konspirasjonsteorien.

Undersøkelsen er gjennomført av forskningsinstituttet Public Religion Research Institute (PRRI), som har spesialisert seg på målinger om politikk og religiøse verdier.

- Dette er ord jeg aldri trodde jeg skulle skrive i en spørreundersøkelse, eller at det skulle være nødvendig å skrive, men så langt har det gått, sier Robby Jones, grunnleggeren av forskningsinstituttet, til New York Times.

STORMINGEN AV KONGRESSEN: Nye bilder viser fluktruta til daværende visepresident, Mike Pence. Video AP. Vis mer

Spinnville påstander

Forskningsinstituttet har spurt deltakerne i undersøkelsen hvordan de stiller seg til de følgende påstandene:

  • Myndighetene, pressen og finansverdenen i USA er kontrollert av en gruppe djeveldyrkende pedofile, som driver en global trafficking-ring bestående av barn.
  • Fordi USA har havnet så på kjøret, kan ekte amerikanske patrioter bli nødt til å ty til vold for å redde landet.
  • Det brygger opp til en storm der makteliten skal feies unna og de rettmessige lederne gjeninnsettes.

Hele 15 prosent av deltakerne i undersøkelsen sier seg helt eller delvis enig i den første påstanden. Like mange sier seg helt eller delvis enig i den andre påstanden, og 20 prosent sier seg helt eller delvis enig i den tredje påstanden.

Det er gjennomgående flere republikanere enn demokrater som sier seg helt eller delvis enige i påstandene. Fire ganger så mange republikanere som demokrater - 28 prosent mot 7 prosent - er helt eller delvis enige i at «patrioter» kan bli nødt til å bruke vold for å redde landet.

Dersom tallene fra undersøkelsen overføres på hele den amerikanske befolkningen, utgjør det over 30 millioner mennesker. Det vil også si at troen på QAnon-konspirasjonsteorien er større enn troen på enkelte, men veletablerte og respekterte religiøse retninger.

- Om QAnon var en religion, ville den ha vært like stor som alle hvite evangelikale protestanter, eller alle hvite i de etablerte protestantiske retningene. Så de er på størrelse med store religiøse grupper, sier PRRI-grunnleggeren Jones.

UNIKE BILDER: Nye og unike bilder fra innsiden av stormingen av den amerikanske Kongressen ryster USA. Video: The New Yorker Vis mer

«Farlig forvitring»

USA-ekspert og forsker ved Norce forskningsinstitutt, Hilmar Mjelde, mener funnene gir oppriktig grunn til bekymring.

- Vi vet at konspirasjonstenkning og radikalisering henger sammen. Konspirasjonstenkning kan delegitimere politiske motstandere og legitimere politisk vold. Vi så det 6. januar, sier Mjelde til Dagbladet, og sikter til angrepet på Kongressen.

Da gikk Donald Trumps tilhengere, i et fåfengt forsøk på å stanse sertifiseringen av presidentvalget, til angrep på den ikoniske lovforsamlingen og tok seg inn i bygningen.

Hendelsen rystet en hel verden, og en rekke personer ble skadd og flere døde.

- Demokratiet er ikke lenger garantert i USA. Flere studier har pekt på antidemokratiske holdninger på høyresiden. Det pågår en farlig forvitring av demokratiske verdier i USA. Og et demokrati forutsetter ikke bare demokratiske institusjoner, men også demokratiske normer, sier forskeren.

NB: STERKE INNTRYKK: En video som sirkulerer i sosiale medier skal vise en kvinne bli skutt inne i Kongressen, under demonstrasjonene 6. januar. Politiet har bekreftet at kvinnen er død, ifølge Washington Post. Vis mer

Derfor tror de på konspirasjoner

I tillegg til å være en av Norges ledende USA-eksperter, har også Mjelde arbeidet med konspirasjonsteorier i sitt profesjonelle virke.

Han forteller at troen på konspirasjonsteorier i USA er utbredt, og viser til en studie fra 2014 som fant at halve den amerikanske befolkningen trodde på minst én konspirasjonsteori.

- Konspirasjonstenkning er relativt «mainstream» i USA. Også måten det ytre venstre snakker om de økonomiske elitenes makt på, har klare trekk av konspirasjonstenkning. Vi ser jo også at millioner på millioner på høyresiden tror på konspirasjonsteorien om at Trump ble frastjålet valgseieren, sier Mjelde.

Årsakene er sammensatte, forteller han videre.

- Vi vet at en følelse av politisk og økonomisk utenforskap er viktige forklaringsfaktorer. Individuelle faktorer som angst og hang til paranoid tenkning spiller også inn. USA er et lavtillitssamfunn på flere vis. Mistillit til myndighetene og mellom etniske grupper er utbredt. Det gir god grobunn for tanker om onde krefter som jobber i det skjulte for å realisere destruktive mål, som jo er definisjonen på en konspirasjonsteori, sier USA-eksperten.

ÅPNER OPP: Den demokratiske politikeren Alexandria Ocasio-Cortez forteller om dagen Kongressen ble stormet. Video: AOC / NTB. Vis mer

- Mer utbredt på høyresida

At det er flere republikanere enn demokrater som sier seg enig i de spinnville påstandene fra undersøkelsen, er ikke overraskende, mener USA-eksperten.

- Folk på det ytre høyre har større sannsynlighet for å tro på konspirasjonsteorier, sier Mjelde.

Han mener den amerikanske politikken og deler av den amerikanske pressen, forsterker, snarere enn forminsker, problemene.

- Heller enn å lede, har høyresidens politikere abdisert og gitt fritt spillerom for konspirasjonsteoretikere som Trump og Marjorie Taylor Greene. Dette er veldig skadelig for den politiske hygienen i landet, sier Mjelde.

Marjorie Taylor Greene er et medlem av Representantenes hus, et av to kamre i Kongressen, fra Georgia, og ble før valget i fjor kjent som QAnon-kandidaten.

- Høyresidens velgere får nå sine politiske nyheter fra useriøse medier som OANN og Newsmax, som forer dem politisk junkfood og desinformasjon dagen lang, sier Mjelde.

Han legger til:

- Og på nettet kan likesinnede møtes og radikaliseres uten å bli stigmatisert.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer