Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Like strenge som Norge

Innen 15. juni vil Sverige ha tilnærmet like strenge tiltak som Norge. NTNU-professor Steinar Westin mener imidlertid at Sverige har tråkket feil på veien.

FRARÅDER: Sveriges statsminister Stefan Löfven forteller at regjeringen ser seg nødt til å videreføre de aller fleste tiltak som er innført i Sverige. Vis mer

Innledningsvis vakte Sverige oppsikt med sin coronastrategi. Mens enkelte land innførte portforbud, valgte de å holde skoler, barnehager og restauranter åpne. De tillot også organisert idrettsaktivitet og arrangementer med inntil 500 deltakere.

Siden har Sverige strammet inn, mens Norge har påbegynt en omfattende gjenåpningsprosess.

Fortsatt stor forskjell

Per 13. mai var 28 582 personer registrert smittet med coronaviruset i Sverige. I tillegg var det registrert 3529 coronadødsfall. I Norge var det registrert 8187 smittede og 232 døde.

- Sverige kom i gang med tiltak mye seinere enn oss. De fikk betydelig smittespredning før de også måtte stramme inn. Men på veien har de allerede fått et veldig stort antall smittede og døde, sier professor ved NTNU, Steinar Westin, til Dagbladet.

- Nå har tiltakene i Sverige og Norge begynt å nærme seg hverandre, og i praksis er det ikke så stor forskjell. Men smittepresset er likevel vesentlig forskjellig, og det ser ikke ut til at de ikke klarer å kontrollere det på samme måte som vi kan i Norge.

COVID-19: Sveriges coronastrategi har vært gjenstand for hard kritikk blant flere. Den svenske partilederen Ebba Busch har både norsk og svensk statsborgerskap, og er klar i sin dom. Video: Expressen TV. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Innenlandsreiser: Sverige har lov til å gjennomføre bilreiser på opptil to timer fra hjemmet. I Norge har myndighetene derimot oppfordret til å planlegge sommerferien innenlands. En endelig avgjørelse om dette kommer fredag.

Arrangementer: Sverige tillater arrangementer med opptil 50 deltakere. Det samme gjelder i Norge, samt at det planlegges å utvide til opptil 200 deltakere 15. juni.

Utdanning: Grunnskolen og barnehager har vært åpne i Sverige hele tiden. Fra 20. april og til 11. mai gjenåpnet Norge barnehager, alle grunnskoler og alle videregående skoler. Universiteter, høgskoler og fagskoler skal fortsette fjernundervisning.

Idrett: Organisert idrettsaktivitet med opptil 50 deltakere tillates i Sverige. I Norge tillates det med opptil 20 deltakere. Allsvenskan planlegges å starte 14. juni, mens Eliteserien starter to dager seinere.

Treningssentre ble stengt en kort periode i Sverige, men har vært åpen siden mars. I Norge planlegges treningssentre å åpne igjen 15. juni.

Restauranter og utesteder: Dette har vært åpent i Sverige hele tiden. I Norge har serveringssteder som har servert mat fått lov til å holde åpne, mens utesteder får åpne igjen 1. juni.

Utenlandsreiser: Det svenske utenriksdepartementet fraråder alle reiser til utlandet som ikke er strengt nødvendige. Det samme gjør det norske utenriksdepartementet. Norge har derimot ti dagers innreisekarantene.

CORONAVIRUSET: Helse- og omsorgsminister Bent Høie svarer på påstand om at Norge og Danmark kommer til å ta igjen Sverige når det kommer til smittetall. Video: Regjeringen Vis mer

Større smittetrykk

Både Norge og Sverige har klart å få kontroll på smittespredningen ved at hver smittebærer smitter mindre enn én person i gjennomsnitt.

Sverige har derimot betydelig flere aktive smittebærere i samfunnet. 13. mai ble det registrert 637 nye tilfeller i Sverige, men bare 23 i Norge.

- Sverige forsto for seint at de også måtte sette inn liknende tiltak som i Norge. De hadde nok ikke like kloke politikere. De har fortsatt så stort smittepress der at vi fortsatt må være nøye på innreise fra Sverige. Vi må sørge for at innreisekarantene overholdes nøye, sier Westin.

- IKKE FERDIG: Helsedirektør Bjørn Guldvog sier til Dagbladet at han er bekymret for at befolkningen tror at corona-krisa er løst. Video: Andresen og Wehus Vis mer

Sverige-skryt

Den siste tida har Sverige fått skryt fra både WHO og Norge. WHOs beredskapssjef Michael Ryan omtalte dem som et foregangsland i håndtering av coronaviruset.

- Dersom vi nå er på vei til å oppnå den nye normalen, så mener jeg at Sverige på mange måter representerer en framtidig modell for hvordan vi kan gå tilbake til samfunn som ikke er helt nedstengt, sa han.

Han mente at verdens inntrykk av Sverige er feil.

- Jeg tror at det er skapt et inntrykk av at Sverige ikke har innført tiltak, og bare latt viruset spre seg fritt. Ingenting er lenger fra sannheten.

Noen dager seinere uttalte Norges helsedirektør, Bjørn Guldvog, til Dagbladet at vi har mye å lære av nabolandet vårt.

- Vi har vært veldig tydelige på at Sverige gjør noe som er veldig interessant. Vi håper at de kommer til å lykkes, akkurat som vi også håper at vi skal lykkes. I en slik smittesituasjon er det ikke bare én modell som er rett, og alle andre feil. Vi har mye å lære av Sverige, men vi mener samtidig at de grepene vi tok i Norge var nødvendige for oss, sa han.

Kritisk til Sverige-strategi

Professor Westin er kritisk til Sveriges strategi.

- Sverige håper på at deres strategi har ført til større grad av immunitet i befolkningen. Men dette vet vi ikke nok om foreløpig, sier han til Dagbladet.

Tall fra hardt rammede land som Spania og Belgia tyder på at langt færre smittes enn tidligere antatt. Nylig anslo spanske myndigheter at omkring fem prosent av befolkningen har vært smittet. I Belgia anslår de at seks prosent er smittet, ifølge The Brussels Times.

- Tall fra Belgia viste nylig at selv om det er blant de hardest rammede landene i Europa, så er de ikke i nærheten av å oppnå flokkimmunitet. Det er nettopp dette som er så usikkert, sier Westin og fortsetter:

- Man kan ikke satse på naturlig immunitet i befolkningen mot denne sykdommen. Den er mer uforutsigbar og langt farligere enn influensa, og derfor støtter jeg fortsatt regjeringens «slå ned»-strategi.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!