Like strenge som Norge

Innen 15. juni vil Sverige ha tilnærmet like strenge tiltak som Norge. NTNU-professor Steinar Westin mener imidlertid at Sverige har tråkket feil på veien.

FRARÅDER: Sveriges statsminister Stefan Löfven forteller at regjeringen ser seg nødt til å videreføre de aller fleste tiltak som er innført i Sverige. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Innledningsvis vakte Sverige oppsikt med sin coronastrategi. Mens enkelte land innførte portforbud, valgte de å holde skoler, barnehager og restauranter åpne. De tillot også organisert idrettsaktivitet og arrangementer med inntil 500 deltakere.

Siden har Sverige strammet inn, mens Norge har påbegynt en omfattende gjenåpningsprosess.

Fortsatt stor forskjell

Per 13. mai var 28 582 personer registrert smittet med coronaviruset i Sverige. I tillegg var det registrert 3529 coronadødsfall. I Norge var det registrert 8187 smittede og 232 døde.

- Sverige kom i gang med tiltak mye seinere enn oss. De fikk betydelig smittespredning før de også måtte stramme inn. Men på veien har de allerede fått et veldig stort antall smittede og døde, sier professor ved NTNU, Steinar Westin, til Dagbladet.

- Nå har tiltakene i Sverige og Norge begynt å nærme seg hverandre, og i praksis er det ikke så stor forskjell. Men smittepresset er likevel vesentlig forskjellig, og det ser ikke ut til at de ikke klarer å kontrollere det på samme måte som vi kan i Norge.

Innenlandsreiser: Sverige har lov til å gjennomføre bilreiser på opptil to timer fra hjemmet. I Norge har myndighetene derimot oppfordret til å planlegge sommerferien innenlands. En endelig avgjørelse om dette kommer fredag.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer