BELØNNET: Israelske Daniel Shechtman ble latterliggjort av kolleger og kastet ut av forskningsgruppen, etter at han så et mønster i mikroskopet som stred mot datidas kunnskap. I dag ble han belønnet med Nobelprisen i kjemi. Foto: AFP PHOTO/JONATHAN NACKSTRAND/SCANPIX
BELØNNET: Israelske Daniel Shechtman ble latterliggjort av kolleger og kastet ut av forskningsgruppen, etter at han så et mønster i mikroskopet som stred mot datidas kunnskap. I dag ble han belønnet med Nobelprisen i kjemi. Foto: AFP PHOTO/JONATHAN NACKSTRAND/SCANPIXVis mer

- Like umulig som en fotball laget av sekskanter

Nobelpris i kjemi for «forbudte» kvasikrystaller.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Årets Nobelpris i kjemi på 10 millioner svenske kroner går i sin helhet til den israelske professoren Daniel Shechtman (70) ved Det israelske instituttet for teknologi i Haifa «for oppdagelsen av kvasikrystaller».

Forskningen har «fundamentalt endret hvordan kjemikere ser på fast stoff,» sier juryen.

- Det føles fantastisk, sier Shechtman i en kommentar, melder nyhetsbyrået AP.

I kvasikrystaller er atomene pakket sammen i et ordnet mønster som ikke repeterer seg selv. Slike mønster har vært kjent lenge, blant annet innen matematikk og arabisk mosaikk fra middelalderen. 

Kastet ut Men at de også eksisterte på atomnivå stred mot all tidligere kunnskap, som tilsa at byggesteinene i en krystall alltid var ordnet på en symmetrisk og repeterbar måte.

Den ekstremt kontroversielle oppdagelsen i 1982 førte blant annet til at Shechtman ble bedt om å forlate forskningsgruppen, og ble latterliggjort av enkelte kolleger. Sjefen for laboratoriet ga ham en lærebok i krystallografi og ba ham lese den.

- Krystallen foran ham hadde en symmetri blant atomene som var forbudt. Den var like umulig som en fotball laget av bare sekskanter, skriver Kungliga Vetenskapsakademien om oppdagelsen.

- Det finnes ikke slike dyr Oppdagelsen ble gjort en aprilmorgen i 1982, da Shechtman studerte en blanding av metallene aluminium og mangan. Men han syntes det så pussig ut, og satte det under et elektronmikroskop for videre granskninger.

I forbauselsen over det han så, som stred mot datidens forståelse, mumlet han «Det finnes ingen slike dyr» på hebraisk, og skrev tre spørsmålstegn i notatblokken.

- Åpnet en ny klasse Professor Helmer Fjellvåg ved Kjemisk institutt på Universitetet i Oslo sier det var en viktig observasjon.

- Innen krystallografi finnes det en del regler om hvordan strukturene skal være, at de skal repeteres og være symmetriske. Denne oppdagelsen gikk i motsetning til de reglene. Det åpnet for en helt ny klasse strukturer, som man særlig ser i enkelte metallegeringer, sier Fjellvåg til Dagbladet.

Siden oppdagelsen har materialer med kvasikrystaller blitt produsert i laboratorier, og brukes blant annet i barberblader, tynne nåler som benyttes i øyeoperasjoner, belegg i stekepanner og isolasjon i motorer.

- Man hadde sannsynligvis funnet applikasjonene uten å vite at det var kvasikrystaller, men om du skal forstå de på et fundamentalt nivå, må du forstå oppbyggingen. Det gir et teoretisk grunnlag for forbedringer, sier Fjellvåg til Dagbladet.

- FORBUDT MØNSTER: Atomene i en kvasikrystall er pakket sammen i et ordnet mønster, men repeterer ikke seg selv. Bildet viser mønsteret i en legering mellom sølv og aluminium. Grafikk: US Department of Energy's Ames Laboratory
- FORBUDT MØNSTER: Atomene i en kvasikrystall er pakket sammen i et ordnet mønster, men repeterer ikke seg selv. Bildet viser mønsteret i en legering mellom sølv og aluminium. Grafikk: US Department of Energy's Ames Laboratory Vis mer