MØTES: Republikanernes kandidat, Mitt Romney, og president Barack Obama møtes i Denver i natt. Foto: AFP PHOTO / Saul LOEB /Mandel NGAN
MØTES: Republikanernes kandidat, Mitt Romney, og president Barack Obama møtes i Denver i natt. Foto: AFP PHOTO / Saul LOEB /Mandel NGANVis mer

- Like viktig som å fri til kona

President Barack Obama og republikaneren Mitt Romney møtes til debatt for første gang. Se det live her.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DENVER (Dagbladet): Så mange som 70 millioner amerikanere er ventet å følge med når de to møtes til den første av tre TV-sendte debatter.

Svært mye står på spill for begge kandidatene i den halvannen time lange debatten som vil dreie seg om innenrikspolitikk. Økonomien og den skyhøye arbeidsledigheten vil trolig bli en av hovedsakene.

- For kandidatene er dette like viktig som å skulle fri til kona di. Dette er et stort øyeblikk, sier CNN-kommentator og tidligere Romney-rådgiver, Alex Castellanos.

- Må beholde roen Meningsmålingene den siste tida har gitt Obama en solid ledelse i de viktige vippestatene, og Romney har slitt tungt. Men i de ferskeste målingene er trenden at Romney igjen haler innpå presidenten.

For den republikanske kandidaten kan nattas debatt være en av de siste sjansene til å komme på offensiven igjen. Det er derfor bred enighet blant ekspertene om at Romney er avhengig av å vinne debatten.

Obama trenger også å levere en solid debattinnsats for ikke å miste overtaket. Og begge må for all del unngå pinlige tabber.

Særlig for Romney er debatten en gylden anledning til å framstå presidentaktig på scenen sammen med presidenten og vise seg fram for store deler av amerikanske velgere. Men han har også den vanskeligste oppgaven fordi mest står på spill for ham, og han er avhengig av å komme på offensiven.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Obama må beholde roen, noe som kommer naturlig for ham. Han må få det til å handle om middelklassen, ikke om seg selv eller Romney, sier CNN-kommentator og demokrat Paul Begala.

Obama vil trolig bruke tid på å knytte Romney opp til den svært upopulære, forrige republikanske presidenten, George W. Bush.

- Romney må forklare at han kan tilby en forandring som vil gjøre ting bedre over de neste fire åra, sier Castellanos.

Pugger replikker Begge kandidatene ankom universitetet i Denver rundt fire timer før debatten startet. Begge tok en runde i lokalene for å gjøre seg kjent. På forhånd har begge leire forsøkt å skru ned forventningene rundt egne prestasjoner.

Selv om både Romney og Obama har brukt mye tid på å pugge svar og forberede seg ned til minste detalj, oppstår ofte de mest minneverdige øyeblikkene i de spontane situasjonene under de direktesendte debattene. Ifølge New York Times har medarbeiderne til Romney helt siden august fått ham til å øve inn en rekke kjappe replikker.

- Vi har fått med oss at Romney skal ha øvd inn kjappe replikker i månedsvis. Det er ikke Obamas fokus, sier Obamas talskvinne, Jennifer Psaki.

Den erfarne politiske journalisten Jim Lehrer, som er ansvarlig redaktør for PBS? News Hour, er moderator for debatten som består av 15 minutter lange bolker. Hver bolk blir startet med et spørsmål fra Lehrer. Deretter får begge kandidatene to minutter hver på å svare. Resten av tida skal bestå av det som forhåpentligvis blir en underholdende og informativ ordveksling.