Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Likegyldig hva regjeringen mener

I går la regjeringen fram barnehagemeldingen. Regjeringen vil ikke innføre makspris i barnehagene og går i full klinsj med Stortinget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Hva regjeringen mener om makspris i barnehagene, er knekkende likegyldig. Stortinget har vedtatt det, sier Frp-formann Carl I. Hagen.

Hagen gjør klart at de fire avtalepartene - Frp, Ap, SV og Sp - er bundet sammen skriftlig og med vetorett. Hvordan Ap-leder Jens Stoltenberg vil like å være bundet på hender og føtter til Frp når barnehagereformen skal finansieres, er i øyeblikket et åpent spørsmål. Regjeringen frir nå åpenlyst til hans økonomiske ansvarlighet.

- Jeg håper Jens tar fram sine gamle sosialøkonomkunnskaper og står ved det han selv sa da han var statsminister. Makspris er feil retning i forhold til finansiering, styring og kostnadskontroll, sier kommunalminister Erna Solberg.

I går kom barnehagemeldingen som viser at regjeringen går mot stortingsflertallet.

Regjeringen vil ikke innføre maksimalpris i barnehagene, de vil ha omkamp om skattefritak i arbeidsgiverbetalte barnehager, og de lar kommunene styre den statlige støtten, stikk i strid med barnehageavtalen.

- Usolidarisk løsning

- Jeg kan ikke gå inn for makspris. Det er en løsning som er usolidarisk, den er kostnadsdrivende og kan true mangfold og kvalitet i barnehagene. Jeg vil bli husket som statsråden som sikret full barnehageutbygging, sier barne- og familieminister Laila Dåvøy.

Barnehagekameratene gjør det i en pressemelding klart at de ikke viker en tomme.

På telefon fra Spania sier Frp-formann Carl I. Hagen: - Det er ikke noe nytt i situasjonen. Er ikke dette bare en melding, da? Stortinget har gjort vedtak, og fire partier har en skriftlig avtale der alle fire partier har vetorett. Hvis regjeringen har problemer med å gjennomføre vedtak Stortinget fatter, bør de si fra når vedtaket fattes, og ikke nå, sier Hagen.

- Det er utenkelig for oss å bryte avtalen. Den som gjør det, vil selvsagt ingen gjøre avtaler med igjen, sier Hagen.

Han sier at han skal studere meldingen, og at de fire partiene skal drøfte den sammen.

Regjeringskrise?

- Men det er ikke av hensyn til regjeringen, men til de andre avtalepartene, sier Hagen.

Han slår fast at det ikke er aktuelt for Frp å droppe skattefritak for de som har arbeidsgiverbetalt barnehage.

Dersom regjeringen ikke følger Stortingets vilje, og Stortinget ikke godtar det, blir det regjeringskrise. Men hva som da skjer, ønsker ikke Hagen å snakke om nå.

- Nå får vi ta en sak av gangen, sier han.

STEILE FRONTER: Kommunalminister Erna Solberg og barne- og familieminister Laila Dåvøy prioriterer full barnehagedekning framfor makspris.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media