Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Likegyldige til krig

Universitetene i Norge har ingen offisiell mening om krig i Irak. Ikke engang studentorganisasjonene i Oslo vil mene noe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rektorene ved alle Universitetene i Norge har funnet ut at de ikke skal ha noen mening om en mulig krig mot Irak. Årsaken er at de mener det blir en uheldig rolleblanding. Det er mindre enn ett år siden det var greit. Da vedtok nemlig Universitetet i Bergen en resolusjon som fordømte israelske krigshandlinger mot palestinere.

- Vi må respektere dem i organisasjonen som har andre meninger, sier rektor Kristi Koch Christensen ved Universitetet i Bergen til Studvest.

Rektor Arild Underdal ved Universitetet i Oslo har lagt seg på samme liner. Han sier ifølge Universitas at han aldri vil gå ut med støtteerklæringer. Likevel sier han at han som samfunnsborger ikke finner en bredt anlagt amerikansk invasjon berettiget verken moralsk eller politisk.

Heller ikke Studentparlamentet, som har tradisjon for å komme med politiske vedtak, vil si noe om krigen.

- Vi er valgt for å representere alle studenter, og det kan være at noen har andre synspunkter, sier Sven Tore Telling som er internasjonalt ansvarlig i parlamentet til Universitas.

Norsk Studentunion er av samme oppfatning.

Svikter sin egen rolle

Professor Thomas Hylland Eriksen går hardt ut mot passiviteten.

- Retten til liv er den ukrenkelige menneskeretten. Alle mennesker er like mye verd enten de bor i Irak eller Norge, sa han ifølge internavisa Uniforum. Han mener Universitetet svikter sin egen rolle når den ikke tar stilling til krigen.

Han fikk på et debattmøte for en uke siden støtte av både biskop Gunnar Stålsett og erkebiskop Desmond Tutu fra Sør-Afrika.

Lager egne aksjoner

Konsekvensen av den passive holdningen i Universitetenes fora, er at ansatte gjør motstand på egen hånd.

Over 1700 akademikere har skrevet under på et opprop som ble startet i Trondheim av Brit Mæhlum ved Nordistikk og liitteraturvitenskap på NTNU.

I Bergen har førsteamanuensis Knut Vikør ved historisk institutt laget et tilsvarende opprop:

- Vi har en kompetanse og bakgrunn som bør ut i det offentlige rom. Vi mener noe som privatpersoner, men det er klart at meninger er påvirket av den kunnskapen vi har, sa han til Studvest.

På nettstedet ingenkrig.no kan du se listen over de 136 organisasjonene som foreløpig har sluttet seg til Fredsinitiativet mot krig i Irak. Både Muslimsk studentsamfunn, Pakistansk studentersamfunn, Norges Kristelige Studentforbund, ANSA (forening for utenlandsstudenter) og Studentersamfundet i Trondheim har sluttet seg til.

<B>DEMO:</B> Da Petter Nome sa hva han mente om krig foran Stortinget, ble han kneblet av arbeidsgiveren. Nå sier Universitetene at de ikke har noen mening om krig.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling