Likene av islamister vist fram på saudiarabisk TV

Bare timer etter halshoggingen av amerikaneren Paul Johnson, ble al-Qaidas leder i Saudi-Arabia og tre andre ettersøkte islamister drept av landets sikkerhetsstyrker. Triumfen ble vist fram på TV.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bilder av det som skal være den døde islamistlederen, Abdulaziz al-Muqrin, samt tre andre lik ble lørdag formiddag vist fram på TV.

Samtidig bekreftet Saudi-Arabias innenriksdepartement at fire ytterliggående islamister var drept og tolv andre arrestert. Dermed satte man en stopper for alle spekulasjoner som sådde tvil om al Qaida-lederen virkelig var drept.

På et islamistisk nettsted ble det tidligere på dagen hevdet at drapet var rent oppspinn fra de «saudiarabiske tyrannene», og at meldingen kun var ment å frustrere «de hellige krigerne».

Al-Khobar

Blant de drepte var også Turki bin Fuhaid al-Mutairi, en av tre menn som unnslapp etter blodbadet i oljebyen Al-Khobar forrige måned, ifølge innenriksdepartementet.

To andre er identifisert som brødrene Faisal og Bandar al-Dakheel. Den ene av brødrene var med på videoopptaket av drapet på amerikaneren. Også to politimenn ble drept i operasjonen i hovedstaden Riyadh.

Kvittet seg med lik

De saudiarabiske styrkene kom imidlertid for sent til å redde det amerikanske gisselet. Flere av de islamistene skal ha blitt drept i forbindelse med at de kvittet seg med kroppen til 49 år gamle Johnson, som ble halshogd tidligere fredag. Den hodeløse kroppen ble like før funnet i Mowansiyah rett utenfor hovedstaden Riyadh.

Bilder av Johnsons hode ble fredag kveld vist fram på et islamistisk nettsted.

Al-Muqrin, al-Qaidas leder i Saudi-Arabia, tok på seg ansvaret for halshoggingen av amerikaneren som ble bortført i kongedømmet fredag for en uke siden.

Hatet USA

Alle de drepte skal ha stått på Saudi-Arabias liste over de 26 mest ettersøkte islamistene i landet. Al-Muqrin var drevet av et inderlig hat mot USA og arabiske regimer som støtter landet. Han deltok under krigen i Bosnia tidlig på 1990-tallet, og han var med i gruppen som forsøkte å ta livet av Egypts president Hosni Mubarak i Etiopia i 1995, ifølge Mohsen al-Awajy, som er ekspert på islamistiske bevegelser.

Al-Muqrin skal også ha blitt hardt torturert under et toårig fengselsopphold i Saudi-Arabia.

Forferdelse

Storbritannias statsminister Tony Blair og den franske presidenten Jacques Chirac uttrykte sjokk og forferdelse over halshoggingen. De to var opptatt med sluttspurten i forhandlingene om den nye EU-grunnloven i Brussel, men kommenterte likevel sent fredag kveld hendelsen i Saudi-Arabia.

- Jeg er forferdet over metoder som er så bestialske at det er vanskelig å beskrive dem. De står i så stor kontrast til alt som er mulig å forestille seg, og som er respektabelt for menneskeheten, sa Chirac.

Tony Blair uttrykte sjokk over det han kalte en barbarisk handling, og sa at han følte med Johnsons familie.

NTB