Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Likene flyter, barna sulter

Enorme jordras, oversvømmelser og matmangel etter Hanna. 600.000 må ha hjelp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det offisielle tallet på omkomne etter den tropiske stormen Hannas herjinger i Haiti var i formiddag oppe i 137 mennesker, melder nyhetsbyrået AP.

I løpet av tre uker har like mange stormer drept over 200 mennesker i Haiti. Og det er overhengende fare for flere dødsfall.

- Jeg har ikke spist siden mandag, forteller 12 år gamle Srita Omiscar i byen Gonaives til AP. 12-åringen står i kø sammen med 50 andre barn for å få mat fra FN. Andre desperate barn har klatret over piggtrådgjerdene til FN-soldatene i byen for å tigge mat.

Lik flyter, mens desperate våte og sultne mennesker tigger mat, beskriver AP.

Hanna rammet Haiti for fullt i starten av denne uka og førte med seg massive jordskred og enorme oversvømmelser. Store områder står fortsatt under vann og hjelpeorganisasjoner anslår at så mange som 600.000 mennesker trenger hjelp.

Stormen herjet Haiti i fire dager, før den i går beveget seg videre i retning mot den sørøstlige delen av USA, med en vindstyrke nær orkan. Samtidig truer stormen Ike med å ramme Haiti allerede i neste uke.

Stormen Ike ble i dag nedgradert fra en kategori 4-storm til kategori 3. Men den betegnes fortsatt som farlig.

Storby under vann

UNDER VANN: Byen Gonaives i Haiti blir rammet hardt av orkanene og stormene i området, også denne gangen. Regnet fra Hanna har oversvømt byen fullstendig. Innbyggere har rømt opp på takene. Foto: SCANPIX/REUTERS/Marco Dormino/Minustah/
UNDER VANN: Byen Gonaives i Haiti blir rammet hardt av orkanene og stormene i området, også denne gangen. Regnet fra Hanna har oversvømt byen fullstendig. Innbyggere har rømt opp på takene. Foto: SCANPIX/REUTERS/Marco Dormino/Minustah/ Vis mer

Hardest rammet av stormen er befolkningen i og rundt byen Gonaives. Myndighetene anslår at så mange som 250.000 mennesker i denne regionen er berørt.

Gonaives ble oversvømt av vann opp til to meters høyde tirsdag, og store deler står fortsatt under vann. Hus ble revet i stykker og biler veltet og fløt i gatene, av stormen og vannmengdene den førte med seg. Innbo ble kastet og fløt rundt og innbyggerne klynget seg fast til hustakene. Matlagre og frukttrær ble oversvømt og revet i filler.

Mange har vært uten mat i flere dager. Hjelpearbeidere har store problemer med å nå fram med nødhjelp i området. Alle veier er oversvømt, ødelagt eller sperret på ulike måter.

- Behovet for hjelp til Haiti er akutt etter at orkanene Fay, Gustav og Hanna har rast over landet med voldsomme ødeleggelser. Kirkens Nødhjelp bevilger 200.000 kroner fra sitt eget katastrofefond, sier generalsekretær Atle Sommerfeldt til NTB.

I 2004 mistet mer enn 3.000 mennesker livet i Haiti da stormen Jeanne rammet landet.

Også den gang ble Gonaives spesielt hardt rammet. Byen ligger utsatt til, på en flate mellom nakne fjell og havet. Regnet flommer nedover fjellet uten å tas opp av jorda, og rammer flatene og byen nedenfor i stort monn.

image: Likene flyter, barna sulter
<B>VADER GJENNOM GATENE:</B>Voksne leder barn trygt gjennom Gonaives gater. Byen står under vann og veiene inn er sperret av Hannas ødeleggelser.
<B>DESPERAT MATMANGEL: </B>Innbyggerne i byen Gonaives begynner å bli desperate. Mange har gått uten mat i flere dager.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!