Likene fraktet vekk

SOHAM (Dagbladet.no): De to døde er flyttet til sykehus for obduksjon. Ian Huntley og Maxine Carr ble i dag framstilt for en dommer som godtok fortsatt varetektsfengsling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet har ennå ikke formelt identifisert likene som ble funnet en drøy mil fra Jessica og Hollys hjemby Soham. Men både familie og medier har underhånden fått beskjed om at tiåringene er funnet drept.

Og på en pressekonferanse klokka 20 i kveld gikk politisjef Keith Hoddy så langt som til å si: - Vi er så sikre som det i kveld er mulig på at de døde er Jessica og Holly.

- Vi er lamslått over å ha mistet vår vidunderlige datter Holly, skriver Nicola og Kevin Wells i en pressemelding.

- Ta imot vår ektefølte takk for hjelp og støtte under disse traumatiske to ukene.

Familien ber om å få være i fred famover.

Likene av Holly og Jessica ble i dag overført fra funnplassen i et skogholt til Addenbrooke's Hospital, får Dagbladet.no opplyst av det britiske nyhetsbyrået PA. Obduksjonen starter trolig med det første.

Politiets tilbakeholdenhet med opplysninger har gitt næring til spekulasjoner om de dødes tilstand. Men dette trenger slett ikke være årsaken. Britisk politi er tradisjonelt mer forsiktige med opplysninger om pågående etterforskning enn kolleger i mange andre land.

Huntley og Carr kan etter reglene holdes fengslet til onsdag uten formell siktelse, men fengslingen må fornyes av dommer hver 24. time.

De får etter alt å dømme bistand fra en forsvarsadvokat under avhørene, men i pakt med britisk tradisjon er heller ikke dennes navn gjort kjent.

Når paret eventuelt blir siktet, gjelder enda strengere regler. Da skal britisk presse i utgangspunktet verken omtale etterforskningen eller omstendigheter ved drapet for ikke å skade de siktedes krav på rettferdig og fordomsfri behandling, forteller Scotland Yards pressekontor til Dagbladet.no

Under en rettssak skal mediene bare referere det som skjer i retten fra dag til dag.

Minnestund

I de to savnede tiåringenes hjemby Soham samlet over 400 mennesker seg søndag morgen i kirken, mange av dem gråtende for å søke trøst hos pastor Tim Alban Jones som bare kunne beklage at det verken var benkeplass eller salmebøker nok til alle i St. Andrew-kirken.

Pastor Jones åpnet sin preken med å snakke om de to forsvunne småjentene, og berømmet foreldrenes mot og verdighet.

- Jentene har vært det første vi har tenkt på om morgenen, og det siste vi har tenkt på om kvelden, sa pastor Jones.

- Bildet av Holly og Jessica har vært som etset inn i oss. Bilder av de lykkelige og smilende ansiktene deres har vært å se i så å si alle vinduer i hele byen, fortsatte pastoren.

- Vi kan ikke forestille oss hvor opprivende dette marerittet har vært for foreldrene deres.

Avslørte seg selv

Ian Huntley (28) felte etter alt å dømme seg selv. Som en av de siste som så de to jentene i live var han et velbrukt intervjuobjekt i det intense dramaet som de siste to ukene har oppskaket Storbritannia. Det var da han endret tidspunkt for sist gang han så jentene i live han satt i saksa.

Les om jakten på jentene fra dag til dag

28-åringen er pågrepet og mistenkt for å ha bortført og drept de to jentene. Hans venninne Maxine Carr (25) er mistenkt for drap, men ikke for bortføring.

Sjefinspektør Andy Hebb sier politiet har gjort funn av stor interesse i Soham Village Cottage der Huntley er vaktmester. De to ble avhørt på to forskjellige politistasjoner i hele går. De to ble arrestert klokka 03.00 natt til i går.

De får trolig medhold i å holde dem i ytterligere et døgn hvis det er behov for det. De to ble avhørt i minst sju timer.

Politiet etterforsker nå først og fremst funnstedet der de to kroppene er funnet. De etterforsker parets hjem ved skolen der Huntley er vaktmester, og de etterforsker skolen der Huntley jobber, samt hjemmet til Huntleys far.

Det var i går intens åstedsgransking på alle disse stedene.

Endret forklaring

I et intervju med Sky News i forrige uke sa Ian Huntley at han sist så jentene klokka 17.45 søndag ettermiddag, den samme dagen Holly og Jessica forsvant. I løpet av forrige uke ble det imidlertid klart at den siste observasjonen av jentene var da de passerte parkeringsplassen utenfor et sportssenter i Soham. Det skjedde 18.17.

Da Huntley denne uka lot seg intervjue av BBC, sa han at han trolig var den siste som så jentene, trolig i 18.15-tida.

Da politiet endevendte alle sine dokumenter torsdag og fredag denne uka, oppdaget de at Huntley hadde endret forklaring mellom de ti TV-intervjuene og tok ham inn til avhør. I det første intervjuet sa Huntley at han så dem sist gang 17.45. Så «justerte» han tidspunktet ti 18.15 i det andre intervjuet, på grunn av nye opplysninger i etterforskingen.

Byttet navn

Men det er mer mistenkelig med de to. Da Ian Huntley ble ansatt som vaktmester i Soham Village Cottage i fjor, var det under navnet Ian Nixon. For å få stillingen måtte han ha vandelsattest, og det fikk han under dette navnet, som er hans mors pikenavn.

Det var seint i går kveld ikke klart om Huntley måtte hete Nixon for å få vandelsattest, men etter at han hadde fått jobben som vaktmester, byttet han navn til Ian Huntley.

Også Maxine Carr fikk jobb som hjelpelærer i Soham under et annet navn, Maxine Capp. Hun skiftet til sitt nye navn Carr det året de to har bodd i Soham.

De to mistenkte er ikke bare naboer av de forsvunne jentene, men kjenninger av dem.

I intervjuet på Sky News sa Huntley at jentene den kvelden de forsvant, så ut til å ha det bra.

- Jeg så ikke noe uvanlig, ingen hang omkring, sa han til Sky News.

Også hans venninne Maxine Carr har latt seg intervjue av TV. Hun var jentenes hjelpelærer i fjor.

- Det var supre jenter, sprudlende, morsomme, snille mot alle, sa Maxine Carr. Så la hun til denne appellen:

- Hvis noen har dem, la dem gå.

Fikk kort

Hun sa også at Holly hadde gitt henne en hilsen, et kort, siste skoledagen før ferien der det sto følgende:

- Til en spesiell hjelpelærer.

Likene ble funnet av en vanlig forbipasserende ved en sti ved en middelalderkirke. Over funnstedet svevde det i går kveld helikoptre, mens forbipasserende la ned blomster ved politisperringene ved funnstedet.

<B>SKIFTET FORKLARING:</B> Da politiet endevendte dokumentene sine, oppdaget de at Ian Huntley hadde endret forklaring i TV-intervjuene han hadde gitt i forbindelse med jentenes forsvinning.
<B>DET UFATTELIGE TAPET: 400 mennesker samlet seg i morgentimene ved kirka i Cambridgeshire for å hedre minnet etter Holly og Jessica.
MISTENKT: Maxine Carr (25) er mistenkt for drap.
<B>BORTE FOR ALLTID: En liten gutt legger ned bamsen på blomsterhaugene utenfor kirka.