- Likene lå og fløt i en luftlomme

Filippinske redningsmannskaper frykter massegrav under havoverflaten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Dykkere klarte i går å ta seg inn i den forliste ferja «Princess of Stars».

Men tre dager etter at ferja grunnstøtte utenfor øya Sibuyan i Filippinene fant dykkerne bare omkomne om bord på ferja, som ligger opp ned i vannet.

- Da de forsøkte å ta seg inn i skipet så de flere lik som lå og fløt i en luftlomme. De ble fanget da det sju etasjer høye skipet tippet og forliste, sa talsmann for marinen, Edgard Arevalo, til radiostasjonen dzBB, ifølge nyhetsbyrået AP.

Han forteller at mange av de omkomne hadde redningsvest på seg, men at de antakelig hadde nølt med å hoppe fra det synkende skipet da det grunnstøtte.

Susan Lisbo, en av de 57 overlevende, sier til Philippine Daily Inquirer at kapteinen på Princess of Stars beordret passasjerene om å forlate det synkende skipet altfor sent.

- Skipet hadde allerede kraftig slagside mot venstre, forteller en følelsesladd Lisbo fra sykesenga i Luena City.

Vil evakuere de døde 

I det lengste håpet de filippinske redningsmannskapene at passasjerer hadde overlevd i en luftlomme inne i skipsvraket.

- Likene lå og fløt i en luftlomme

Nå er tiden i ferd med å renne ut med tanke på å finne overlevende, innrømmer filippinske myndigheter.

Førsteprioritet nå er å få hentet ut de døde. For å få det til må kystvakten bore et hull i skipet. Det er en risikofylt operasjon med tanke på at det er anslagsvis 100 000 liter bunkersolje i skipet.

I hovedstaden Manila og i byen Cebu, der ferja etter planen skulle legge til kai, venter engstelige pårørende. De frykter at redningsmannskapene ikke skal lykkes med å evakuere de omkomne.

- Vi vil se slektningene våre, selv om de er døde, sier Rey Gilbuena til nyhetsbyrået Reuters.

Han venter på havna i Manila i påvente av nye opplysninger om sine 18 slektninger som var om bord på den forliste ferja.

Kritikk mot rederiet 

Bare 57 av i alt 864 passasjerer og mannskap er funnet i live etter lørdagens forlis. I går ble 28 overlevende skylt i land. De berget livet med en livbåt, senere bare ved hjelp av redningsvest, før de ble funnet nord for den østlige provinsen Quezon.

Seks lik ble skylt i land, deriblant en mann og kvinne som hadde bundet seg sammen. Blant de seks omkomne var også barn i redningsvester.

Rederiet Sulpicio Lines har sagt at etterlatte vil motta om lag 25 000 kroner for hver omkomne i forliset, ifølge Philippine Information Agency.

Det kommer også skarpe reaksjoner mot rederiet for at Princess of Stars valgte å seile på tross av at det var varslet tyfon.

- Hvordan kan de gjøre det? Og de vil ikke engang gi ut informasjon om hva som skjedde, sier Isadora Salinas, pårørende til en av de antatt omkomne, til CNN.

- Det var ingenting galt med skipet. Motoren gikk. Men skipet kjempet mot de kraftige vindene og regnet, forteller Ciriaco Nuñez,  en av de overlevende på ferja til Philippine Daily Inquirer. Både han og kona overlevde forliset, da livbåten de satt i ble skylt i land. 

<B>OVERLEVDE:</B> Jonathan Pendon, en av de overlevende, på hovedkvarteret til det filippinske Røde Kors.
FOR SENT: Susan Lisbo (venstre) overlevde forliset. Hun sier at ordren om å forlate det synkende skipet kom altfor sent.