Likene legges i svarte sekker langs veien og kastes på søppelbiler

Nå blir likene fraktet til Nederland.

SØPPELBILER: Disse bildene viser ukrainske hjelpearbeidere som frakter likene etter MH17 og legger dem på søppelbiler. Foto: Petr Shelomovskiy / Demotix / NTB Scanpix
SØPPELBILER: Disse bildene viser ukrainske hjelpearbeidere som frakter likene etter MH17 og legger dem på søppelbiler. Foto: Petr Shelomovskiy / Demotix / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Frustrasjonen har vært stor blant de pårørende etter at flight MH17 ble skutt ned over Ukraina torsdag ettermiddag.

De pro-russiske opprørerene har hatt fullstendig kontroll over krasjstedet. Rapporter om likskjendig, plyndring av ofrene og adgangsnekt til internasjonale etterforsker har vært gjennomgående i de fire døgnene siden flyet styrtet.

298 mennesker døde i flykatastrofen, og de siste dagene har myndigheter verden over krevd adgang på krasjstedet.

Ukrainas statsminister Petro Porosjenko opplyser i ettermiddag at 272 lik nå er funnet ved krasjstedet. 251 av disse skal ha blitt tatt med i togstasjonen til Torez, der det i går kom rapporter om kraftig likstank om bord på de avkjølte togvognene.

Først i kveld - fire døgn etter at flight MH17 ble skutt ned - har etterforskere blitt lovet fri tilgang til krasjstedet. Ofrene for katastrofen skal også flys til Amsterdam, mens malaysiske myndigheter får de svarte boksene.

På søppelbiler Stasjonen i Torez ligger rundt 15 kilometer fra krasjstedet til MH17.

Temperaturen i Ukraina har de siste dagene ligget på rundt 30 varmegrader. Der har ofrene etter flykatastrofen ligget ute, uten at ofisielle myndigheter og granskere har fått tilgang til dem.

Når hjelpearbeidere fra ukrainske myndigheter nå først har fått tilgang til åstedet, får de også voldsom kritikk for hvordan de har håndtert de likene etter katastrofen.

Lik pakket i svarte plastposer har blitt samlet opp fra det omtrent 25 kvadratkilometer store letområdet i en solsikkeåker, der vrakrester og lik ligger spredd.

Bilder som har kommet fra stedet, viser hjelpearbeiderne som pakker de avdøde inn i svarte sekker før de legger de langs veikanten.

Bildene som har sjokkert de pårørende mest er avdøde etter flykatastrofen som blir kastet på søppelbiler og deretter fraktet bort.

133 etterforskere Ti av de døde var britiske statsborgere. Hugo Hoare, som mistet sin bror Andrew, sier til The Mirror:

- Hva i helvete er det som foregår? Det at opprørerne har tatt likene bekymrer meg. Tar de vare på dem? Hva kommer de til å gjøre med de? sa Hoare.

Nå vet imidlertid de pårørende at likene blir tatt hånd om av internasjonale myndigheter.

VARME: Pro-russiske opprørere har vakthold ved en av tognvognene som inneholdt en rekke lik. Foto:  EPA/ROBERT GHEMENT
VARME: Pro-russiske opprørere har vakthold ved en av tognvognene som inneholdt en rekke lik. Foto: EPA/ROBERT GHEMENT Vis mer

Observatører fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) har kommet fram til stedet der rundt 200 lik skal ha blitt smuglet om bord på et tog.

Malaysiske myndigheter skal ha sendt et etterforskningsteam på 133 mennesker til Øst-Ukraina, skriver NBC News.

- Malaysiske myndigheter er svært bekymret over at separatistene har har tuklet med åstedet, sier transportminister Liow Tiong Lai.
Vi prøver alt Nederlands statsminister Mark Rutte har gått hardt ut mot de pro-russiske opprørernes beleiring av krasjstedet og Russlands president Vladimir Putin.

Nå er kallet fra ham, og det nederlandske folk, som mistet 193 mennesker i ulykka, at de internasjonale og uavhengige granskerne får full tilgang.

- Vi er åpne for alle politiske, økonomiske og finansielle tiltak for forbedre forholdene i Øst-Ukraina. Det er helt klart at Russland må bruke sin innflytelse mot separatistene i området, sier har, ifølge TV-kanalen.

Rutte vil ha likene hjem til Nederland, og sørge for at de pårørende får et verdig farvel med sine nærmeste.

Nederlandske etterforskere skal først i dag ha kommet fram til åstedet. Like etter klokka 14.00 i ettermiddag holdt OSSE er pressekonferanse der de orienterte om arbeidet de har gjort på stedet.

TILGANG: Observatørene fra OSSE fikk omsider tilgang til togvognene. Foto: AFP PHOTO/ BULENT KILIC
TILGANG: Observatørene fra OSSE fikk omsider tilgang til togvognene. Foto: AFP PHOTO/ BULENT KILIC Vis mer

Tre togvogner med lik ble åpnet i dag, opplyser observatørene.

Kamper i øst Samtidig som internasjonale myndigheter forsøker å etterforske katastrofen, har Ukraina  en pågående «antiterroroperasjon» mot de prorussiske separatistene.

I dag gikk ukrainske styrker til aksjon med stridsvogner og granater mot togstasjonen og lufthavnen i Donetsk.

- Donetsk lufthavn og området rundt er nå under vår kontroll, og vi er i ferd med å etablere en korridor for å frakte mat og utstyr til flyplassen, sier militærets talsmann Vladislav Seleznev.


Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer