Liker du sånne sitater? Da er du høyst sannsynlig mindre intelligent og reflektert

Ny studie tar for seg hvordan folk oppfatter «bullshit».

BULLSHIT: Synes du dette sitatet er dypt? Da er du høyst sannsynlig mindre reflektert og mer utsatt for å tro på konspirasjonsteorier, ifølge en ny studie. Foto: Instagram
BULLSHIT: Synes du dette sitatet er dypt? Da er du høyst sannsynlig mindre reflektert og mer utsatt for å tro på konspirasjonsteorier, ifølge en ny studie. Foto: Instagram Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I en ny studie publisert i tidsskriftet «Judgement and Decision Making» har forskere ved Waterloo-universitetet i Ontario i Canada tatt for seg hvordan folk mottar og oppfatter «bullshit».

Doktorgradskandidat Gordon Pennycook og kollegene har spesielt sett på hvordan «liksom»-dype uttalelser og sitater oppdages og oppfattes forskjellig hos mennesker.

Forskerne brukte en datagenerator som automatisk lager setninger. Setningsoppbygning og tegnsetting er korrekt, men innholdet er usammenhengende og gir ingen mening.

Bullshit Rapporten, med tittelen «On the reception and detection of pseudo-profound bullshit» nevner ordet bullshit nøyaktig 200 ganger, og forskerne mener å ha funnet en sammenheng mellom det å la seg fascinere av de usammenhengende sitatene og lav intelligens.

Forsøkene ble gjennomført på 300 deltakere, som alle ble servert usammenhengende sitater. Et eksempel forskerne bruker er:

«Hidden meaning transforms unparalleled abstract beauty.»

Deltakerne ble bedt om å rangere hvor «dype» de mente sitatene var på en skala fra én til fem. Den gjennomsnittlige poengsummen var 2,6. 27 prosent ga sitatene en poengsum på over 3, noe som betyr at de syntes sitatene var dype eller veldig dype.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer