Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Liker ikke kutt i skattefradragene

Men Scheel-utvalget gir et godt grunnlag for skattedebatt, mener KrF's Hans Olav Syversen.

GODT GRUNNLAG  Også KrF mener Scheel-utvalget har gitt et godt grunnlag for en debatt om skattesystemet, og støtter flere av forslagene, som redusert selskapsskatt. Men krF går mot kutt i en del skattefradrag og fjerning av skatteklasse 2.  Foto: Elisabeth Sperre Alnes/Dagbladet
GODT GRUNNLAG Også KrF mener Scheel-utvalget har gitt et godt grunnlag for en debatt om skattesystemet, og støtter flere av forslagene, som redusert selskapsskatt. Men krF går mot kutt i en del skattefradrag og fjerning av skatteklasse 2. Foto: Elisabeth Sperre Alnes/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Leder av finanskomiteen, Hans Olav Syversen (KrF), sier mange av forslagene må utredes videre, men at flere forslag - som økt eiendomsskatt - ser spennende ut.

Partiet støtter dessuten forslaget om å fjerne momsfritaket i finanssektoren.

Skatteforlik - Globaliseringens doble utfordring med økt skattekonkurranse og økte ulikheter krever nytenkning i skattepolitikken. Scheel-utvalget om selskapsskatten gir et godt faglig grunnlag for et tverrpolitisk skatteforlik.

Målet må være økt verdiskaping, bedre fordeling og et skattenivå som muliggjør et godt velferdsnivå, sier Syversen.

Han viser til at globaliseringen har gjort fattige land rikere, og rike land mer ulike.

Vil redusere selskapsskatten - Den har medført økt skattekonkurranse, ved at flere av våre handelspartnere har redusert selskapsskatten, og økt skatteplanlegging for å unngå skatt. Norge står også overfor fallende oljeinntekter og aldring av befolkningen i tiden fremover.
 
-Selskapsskatten på bedriftenes overskudd og inntektsskatten for personer er blant de mest skadelige skattene for verdiskapingen, fordi de så direkte påvirker negativt hvor mye vi sitter igjen med for vår innsats.

Utvalget har rett i at selskapsskatten bør reduseres for å unngå utflytting av arbeidsplasser til utlandet, og at inntektsskatten bør reduseres for å unngå overføring av kapital mellom person og selskap, sier Syversen.

Interessant eienomsskatt Han mener også forslaget om økt eiendomsskatt er fordelingsmessig interessant, siden det tas gjennom formuesskatten og dermed bare vil gjelde personer med millionformue.

Samtidig har ikke eiendomsskatten stått stille de siste årene. Den kommunale eiendomsskatten har mer enn doblet seg siden 2005. Forslaget om økt skatt på utleie av egen bolig må utredes nærmere, blant annet med tanke på effekter på tilbudet av utleieboliger, sier Syversen.

Moms på finanstjenester Han sier KrF støtter forslaget om å fjerne momsfritaket for finanssektoren.

- Vi foreslo dette før Finanskriseutvalget gjorde det, fordi det prinsipielt sett ikke er noen grunn til at finansielle tjenester bør være unntatt.

Vi støtter utvalgets forslag om å innføre en avgift på margininntekter som et første skritt, for å fjerne en del av de uheldige vridningene ved dagens momsfritak, sier Syversen.

Får ikke KrF-støtte - Utvalget foreslår å fjerne en rekke fradrag. Fjerning av fradrag som gavefradraget for frivillige organisasjoner, foreldrefradraget, skatteklasse 2, fagforeningsfradraget og særskilte regler for Nord-Troms og Finnmark har ikke KrFs støtte, sier Syversen.

Han mener alt i alt at Scheel-utvalgets rapport legger et godt grunnlag for et bredt skatteforlik i Stortinget.

- KrF håper et slikt forlik om prinsipper og innretning kan bli en realitet, for å sikre bedrifter og husholdninger mest mulig stabile og forutsigbare rammevilkår over tid, sier Syversen.  (NTB og Dagbladet)
 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media