Liker innvandrere bedre enn homofile

Norske kvinner og menn har vanskeligere for å akseptere homofile enn innvandrere, både som nye familiemedlemmer og som kolleger på arbeidsplassen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det viser en undersøkelse om nordmenns fordommer MMI har gjort for Dagbladet. Der framkommer det at flere er skeptiske til homofile enn til personer med annen hudfarge eller fremmedkulturell bakgrunn.

Skepsisen til homofile er betydelig større blant menn enn kvinner, og blant de helt unge (15-24 år)og de over 60 år. Det er også en større skepsis til homofile blant de lavest utdannede.

Ikke overrasket

Bare personer med tilhørighet til en religiøs sekt blir møtt med større skepsis.

- Jeg er ikke overrasket, sier både Ap-politiker Anders Hornslien og Oslos byrådsleder Erling Lae.

De ser med glede på at skepsisen til innvandrere ser ut til å minske, og mener det har sammenheng med at det over lengre tid har vært jobbet mot rasefordommer.

- Det viser at innsatsen virker, sier Hornslien.

- Samtidig viser det at vi kanskje ikke har brukt nok midler til å motarbeide fordommer mot homofili, og det er jo et viktig signal til de bevilgende myndigheter og ikke minst skoleverket, sier han.

Negative fordommer

Tre av ti sier det ville skape problemer hvis et nært familiemedlem presenterte en partner av samme kjønn. Nesten like mange sier de er i tvil, mens fire av ti svarer at det ikke ville være noe problem.

- Jeg er overrasket og skuffet over at holdningene er så negative. Det hadde jeg ikke ventet. Det viser at dette er fordommer som sitter nokså dypt, sier Lae.

Hornslien mener det har skjedd en positiv holdningsendring de siste åra, i hvert fall i de store byene, men at vi fortsatt har et stykke igjen.

- Det er sterkt, hvis det ennå er 30-40 prosent som er i tvil om de vil akseptere sin egen sønn eller datter, hvis de skulle være homofile. Det sier dessverre litt for mye om norske foreldre, sier Hornslien.

Undersøkelsen viser at det er lettere å akseptere en homofil kollega enn et homo filt familiemedlem.

På spørsmål om det ville skape problemer på arbeidsplassen om de fikk en ny kollega som hadde homofil legning, svarer bare 8 prosent ja. 73 prosent svarer nei. 15 prosent sier de er i tvil.

< - Det viser en halvveis-toleranse: Det er på en måte greit så lenge det ikke angår meg helt. Når det kommer for nært, blir det truende, sier Lae.

På jobben er det større aksept overfor folk med annen hudfarge, fremmedkulturell bakgrunn eller annen religiøs tro. Bare personer med tilhørighet til en religiøs sekt blir møtt med større skepsis enn homofile.

- Det viser at fordommene overfor homofile stikker dypere, og de sitter der selv om det gradvis blir politisk ukorrekt, sier Lae.

FORDOMMENE YNGLER: Lenge har man ment at nordmenn er blitt mer liberale. En fersk MMI-undersøkelse viser at det fremdeles er et stykke igjen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer