Likere enn andre

Mye av dramatikken i Arne Huuses statistikker forsvinner dersom de leses på en fagmessig forsvarlig måte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

JEG VET IKKE

hva som stiller Kripos-sjef Arne Huuse i det dårligste sommerlyset: Enten fikk han en kraftig korreks fra justisministeren i Aftenposten på onsdag. Eller så har artikkelen ligget i redaksjonen en stund, slik at Huuse bare har gjort akkurat det Odd Einar Dørum skriftlig allerede hadde advart mot. Dørum skriver: «Skjærer man alle over én kam, er sjansen stor for å ende opp med unyansert begrepsbruk og lemfeldig omgang med statistikk.»

Enten det var skrevet før eller etter, er formuleringen en bredside mot utspillet her i avisa fra Kripos-sjef Huuse der han brukte sin spesielle kriminalstatistikk til å begrunne krav om økt grensekontroll, færre asylsøkere og innvandrere, og egne interneringsleirer for asylsøkere. Men som det er blitt vanlig med Huuses statistikker, mye av dramatikken forsvinner dersom de brukes og leses på en fagmessig forsvarlig måte.

FORMULERINGEN

«unyansert begrepsbruk» er sammenfallende med kommunalminister Erna Solbergs første kommentar til Huuses utspill. «Ekstremt unyansert,» sa Solberg. I en såkalt oppklarende kronikk i Aftenposten skriver Huuse at tallene som han bruker, stammer fra «forhold som ligger noe tilbake i tid». Den slags kaller justisminister Dørum «lemfeldig omgang med statistikk». Statsrådene har god grunn til å ergre seg over at Kripos-sjefen for eksempel ikke tar hensyn til at antallet mennesker med åpenbart grunnløse asylsøknader som møter opp ved landets grenser, nå er sunket med nær nitti prosent. Det er blant annet denne gruppa som Huuse og hans politiske megafon, partieier Carl I. Hagen, vil sette i egne interneringsleirer, en slags konsentrasjonsleirer for uønskete elementer som skal sitte bak piggtråd og venter på en uviss skjebne og avgjørelser i et fremmed byråkrati de trenger advokater for å påvirke.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer