Likestiller hijab med kjønnslemlestelse

- Det er forferdelig, mener Karita Bekkemellem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Synspunktet til stortingsrepresentant Karita Bekkemellem (AP) fører hijabdebatten nær kokepunktet i blant kvinnene i «Studio5».

Hun går knallhardt ut mot regjeringens forslag om å innføre hijab som en del av den norske politiuniformen.

I kveldens sending av programmet «Studio5» på kanalen FEM sammenlikner den tidligere Barne- og likestillingsministeren bruk av hijab med omskjæring av kvinner.

- Vi er imot omskjæring i Norge, og jeg har faktisk lyst til å sette dette i den samme kategorien, sier Bekkemellem, og viser til politihijab-debatten som har rast den siste tida.


Nær kokepunktet
- Det er forferdelig at flotte, vakre jenter skal ha på seg den kamuflasjen fordi de ikke skal friste andre menn. Jeg blir fykende forbanna med en gang jeg begynner å snakke om det, sier politikeren videre i programmet. Bekkemellem er fast i programmets diskusjonspanel.

Etter uttalelsen får hun full støtte fra meddeltaker Eli Hagen. En annen fast deltaker, feminist og leder for Samfunnsavdelingen i Dagbladet, Martine Aurdal, synes det er hårreisende å sammenlikne hijab med kjønnslemlestelse. Diskusjonen damene imellom nærmer seg i løpet av debattminuttene kokepunktet.

Til Dagbladet.no sier Bekkemellem at hun mener at sammenlikningen er helt relevant.

- Dette handler om prinsippet om et fritt liv og at menn ikke skal få begrense kvinners seksualitet. Jeg synes det er helt uakseptabelt at staten skal være med og bygge opp under dette, sier Bekkemellem til Dagbladet.no.


- Vi må være uredde
Hun understreker at hijabforslaget har de beste intensjoner for et mer tolerant og inkluderende samfunn, men at dette er helt feil vei å gå.

- Kjønnlemlestelse er selvfølgelig det groveste og får helt andre konsekvenser for kvinnene som utsettes for det, men til syvende og sist handler det om det samme. Jeg bruker sammenligningen fordi både hijab og kjønnslemlestelse handler om at menn ønsker å sette begrensninger på kvinner. Vi må være uredde og tørre å sette grenser for hva som er akseptabelt i dagens samfunn, sier hun.

«Studio5» går i sin helhet i kveld klokka 21.30 på kanalen FEM.


KONTROVERS: I kveldens episode av tv-programmet «Studio5» når diskusjonen om hijab kokepunktet, etter at debatten om hodeplagget til politiuniformen blusset opp. Foto: Scanpix/EPA PHOTO AFP/METROPOLITAN POLICE/BF-amd
KONTROVERS: I kveldens episode av tv-programmet «Studio5» når diskusjonen om hijab kokepunktet, etter at debatten om hodeplagget til politiuniformen blusset opp. Foto: Scanpix/EPA PHOTO AFP/METROPOLITAN POLICE/BF-amd Vis mer