Likestiller hijab med omskjæring

Karita Bekkemellem (Ap) hiver seg på hijab-debatten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet.no): Stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, Karita Bekkemellem, går hardt ut mot regjeringens forslag om å innføre hijab som en del av den norske politiuniformen.

I morgendagens sending av programmet «Studio5» på kanalen FEM sammenligner den tidligere Barne- og likestillingsministeren bruk av hijab med omskjæring av kvinner.

- Vi er i mot omskjæring i Norge, og jeg har faktisk lyst til å sette dette i den samme kategorien, sier Bekkemellem, og viser til politihijab-debatten som har rast den siste tiden.

Nær kokepunktet
- Det er forferdelig at flotte, vakre jenter skal ha på seg den kamuflasjen fordi de ikke skal friste andre menn. Jeg blir fykende forbanna med en gang jeg begynner å snakke om det, sier politikeren videre i programmet til jublende applaus fra publikum.

Bekkemellem er fast i programmets diskusjonspanel. Etter uttalelsen får hun full støtte fra meddeltaker Eli Hagen.

En annen fast deltager, feminist og leder for Samfunnsavdelingen i Dagbladet, Martine Aurdal, synes det er hårreisende å sammenligne hijab med kjønnslemlestelse.

Diskusjonen damene i mellom nærmer seg i løpet av debattminuttene kokepunktet. Til Dagbladet.no sier Bekkemellem at hun mener at sammenligningen er helt relevant.

- Dette handler om prinsippet om et fritt liv og at menn ikke skal få begrense kvinners seksualitet. Jeg synes det er helt uakseptabelt at staten skal være med å bygge opp under dette, sier Bekkemellem til Dagbladet.no.

- Vi må være uredde
Hun understreker at hijab-forslaget har de best intensjoner for et mer tolerant og inkluderende samfunn, men at dette er helt feil vei å gå.

- Kjønnlemlestelse er selvfølgelig det groveste og får helt andre konsekvenser for kvinnene som utsettes for det, men til syvende og sist handler det om det samme. Jeg bruker sammenligningen fordi både hijab og kjønnslemlestelse handler om at menn ønsker å sette begrensninger på kvinner. Vi må være uredde og tørre å sette grenser for hva som er akseptabelt i dagens samfunn, sier hun.

«Studio5» går i sin helhet tirsdag klokka 21.30 på kanalen FEM.