LANGER UT: Audun Lysbakken skriver både personlig om sin pappaperm med lille Aurora (1), og politisk om pappapermen i en større sammenheng, i sin nye bok «Frihet, likestilling, farskap». Nå langer han ut mot politikerkolleger som ikke synes likestilling er viktig nok politisk tema. Foto: Greg Buick / Manifest Forlag
LANGER UT: Audun Lysbakken skriver både personlig om sin pappaperm med lille Aurora (1), og politisk om pappapermen i en større sammenheng, i sin nye bok «Frihet, likestilling, farskap». Nå langer han ut mot politikerkolleger som ikke synes likestilling er viktig nok politisk tema. Foto: Greg Buick / Manifest ForlagVis mer

«Likestilling er mye viktigere for Norges framtidige velferd enn hvor mange nye olje- og gassfelt Ola klarer å åpne»

Audun Lysbakken langer ut mot mannlige politikerkolleger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Etter bare noen få dager merkes endringen i familien vår. Jeg har gått fra å være assistent til å være sjef. Det gjelder i de store tingene: Jeg skjønner like godt hva Aurora har behov for som mamma gjør, jeg er der med henne første gang hun ler og første gang hun klarer å kravle seg framover på gulvet. Jeg er en raser med tåteflasker og smokk, jeg har bleieavtale på Kiwi, og jeg vet sånn noenlunde hvor i klesskapet strømpebukser og luer befinner seg.»

Slik skriver barne- og likestillingsminister Audun Lysbakken om å være pappa på heltid i sin nye bok «Frihet, likhet, farskap», som kommer ut på Manifest Forlag i dag.

- Vi lever av likestilling i dette landet. Det er både en personlig og politisk bok. Men også en hyllest til likestillingen generelt og pappapermen spesielt. Men boka er også et kampskrift, fordi den er truet av høyresiden, sier Lysbakken til Dagbladet.

Tung politikk
I dag skriver Dagbladet at regjeringen fra neste år vil innføre en tredeling av foreldrepermisjonen hvor både mor og far får en kvote på 12 uker hver. Dermed blir det 20 uker til fritt fordeling, om man tar ut permisjon med full lønnskompensasjon.

En slik foreldrepermisjon mener Lysbakken er helt sentralt for å få til mer likestilling.

- Alt for få mannlige politikere snakker om likestilling. En av de tingene jeg prøver å gjøre i den boken, er å si noe om hvorfor jeg mener at likestilling er en av de tingene som norske politikere burde være stoltest av og snakket mest om, sier Lysbakken.

Han mener likestilling er «tung» nok politikk til at flere menn burde være opptatt av det.

- Det har utviklet seg en underlig idé om at vi lever av olje, gass og veier og finans, mens likestilling, barn og sånn er noen verdispørsmål som damer og myke menn kan holde på med, sier Lysbakken.

Nå vil han ha flere mannlige politikerkolleger på banen:

- Jeg håper at flere mannlige politiker vil snakke like mye om likestilling som om de såkalte harde politiske temaene.

- MYE VIKTIGERE- Likestilling er mye viktigere for Norges framtidige velferd enn hvor mange nye olje- og gassfelt vi finner, og som Ola klarer å åpne, sier barne- og likestillingsminister Audun Lysbakken om olje- og energiminister Ola Borten Moe til Dagbladet. Foto: Erlend Aas / Scanpix
- MYE VIKTIGERE- Likestilling er mye viktigere for Norges framtidige velferd enn hvor mange nye olje- og gassfelt vi finner, og som Ola klarer å åpne, sier barne- og likestillingsminister Audun Lysbakken om olje- og energiminister Ola Borten Moe til Dagbladet. Foto: Erlend Aas / Scanpix Vis mer

- Mitt prosjekt som likestillingsminister har vært å sette likestilling sentralt på den politiske dagsordenen. Grunnen til at jeg mener det er så avgjørende, handler ikke bare om rettigheter, men fordi vi er et mye rikere land om vi ikke hadde hatt likestilling, sier Lysbakken.

God økonomi
Han viser til at om norske kvinner ikke hadde vært like yrkesaktive, hadde norsk bruttonasjonalprodukt, BNP, sett betraktelig annerledes ut.

- Høy kvinnelig sysselsetting er en av de viktigste grunnene til at vi har så mye bedre økonomi enn andre mange land. Derfor er spørsmålet om vi lykkes med å gå videre i den retningen, og bli et enda mer likestilt samfunn, sier Lysbakken til Dagbladet og legger til:

-  Likestilling er mye viktigere for Norges framtidig velferd enn hvor mange nye olje- og gassfelt vi finner, og som Ola klarer å åpne. Det er folks arbeid og folks kompetanse som er vår viktigste formue i dette landet. Og hvor vidt kvinners talenter blir brukt, er helt avgjørende, sier Lysbakken.

Ut mot eks-sjef
I boka går Lysbakken knallhardt ut mot sin gamle sjef i Klassekampen, Bjørgulv Braanen. Også han er blant de i norsk politikk «som later til å tro at det eneste som skaper verdier er olje, aksjer og veier».

På lederplass skrev redaktøren i 2009 at «alle de viktigste statsrådspostene er bekledd av Ap-folk, de fleste av dem av det mest trauste og lojale slaget, mens SV tar til takke med barnehager, skole og departementer uten nevneverdig innflytelse på hovedlinjene og de grunnleggende strukturene i samfunnet».

- Så lett lar enkelte på venstresiden seg prege av et samfunnsbilde som bare kan tjene høyrekreftene. I politikken snakkes det av og til om «myke» og «harde» spørsmål. De harde handler om energi, forsvar, forsvar og veier. Det er slikt middelaldrende menn er mest opptatt av. Delingen av politikken i hardt og mykt, tungt og lett, viktig og uviktig, er ignorant og farlig, skriver Lysbakken.

FÅR GJENNOMGÅ: Klassekampen-redaktør, og SV-statsrådens gamle sjef, Bjørgulv Braanen får gjennomgå av Lysbakken i hans nye bok. Braanene er blant de «som som later til å tro at det eneste som skaper verdier er olje, aksjer og veier», skriver Lysbakken. Foto MOEN/JØRN H Dagbladet
FÅR GJENNOMGÅ: Klassekampen-redaktør, og SV-statsrådens gamle sjef, Bjørgulv Braanen får gjennomgå av Lysbakken i hans nye bok. Braanene er blant de «som som later til å tro at det eneste som skaper verdier er olje, aksjer og veier», skriver Lysbakken. Foto MOEN/JØRN H Dagbladet Vis mer