Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Likestilling for fedre eksisterer ikke i det hele tatt.

- Lovverket gir fedre mange plikter, men få rettigheter. Mange fedre som slåss blir latterliggjort og oversett, sier Arve Juritzen. Likestillings- og diskrimineringsombudet støtter uttalelsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går skrev Dagbladet.no om forsker Runar Døving som mener at menn er systematisk undertrykket. Debatten raste på Dagbladett.nos nettsider. I dagens papirutgave av Dagbladet får Døving støtte fra Arve Juritzen som mener at hele det norske lovverket er bygd opp slik at mor har alle rettigheter, mens far bare har plikter.

- Inntil far får like rettigheter til sitt biologiske barn er det useriøst å diskutere likestilling, sier Juritzen, som selv har eneomsorg for datteren Aida (2).

Likestillings- og diskrimineringsombud Beate Gangås støtter Juritzen. Hun jobber for en lovendring som sikrer menn og kvinner like rettigheter i forhold til barna.

-  Vi er pådrivere for å få til en reel likestilling. Da må vi begynne med lovverket. Slik det er i dag, er for eksempel verken folketrygd- eller barnetrygdloven kjønnsnøytral. I mange tilfeller taper familien økonomisk på at far tar ut sine rettigheter. Da har ikke familien noen reell mulighet til å dele på omsorgen, sier Gangås.

-  Mange menn ønsker mer omsorg for barna, men får ikke lønnet permisjon. Den er nemlig avhengig av inntekten til mor.

Les mer i dagens papirutgave av Dagbladet.

ETTERLYSER HOLDNINGSENDRING:  - I dag har ikke far noen stemme i debatten. Dobbeltmoralen er høy når det kreves og kreves fra menn, samtidig som alt skjer på kvinnenes premisser. Nå må vi ta far på alvor, sier Arve Juritzen. Han er enslig far for datteren Aida (2).<!--/
ETTERLYSER HOLDNINGSENDRING: - I dag har ikke far noen stemme i debatten. Dobbeltmoralen er høy når det kreves og kreves fra menn, samtidig som alt skjer på kvinnenes premisser. Nå må vi ta far på alvor, sier Arve Juritzen. Han er enslig far for datteren Aida (2).