- Likestilling fører til selvmord blant menn

Det mener sosiolog Anders Barstad som har gått gjennom over 50 års selvmordsstatistikk.

SLÅR ALARM:  Forsker Anders Barstad i Statistisk Sentralbyrå mener likestilling og samlivsbrudd er indirekte en av de viktigste årsakene til selvmord blant menn i Norge. 


Foto JEANETTE LANDFALD
SLÅR ALARM: Forsker Anders Barstad i Statistisk Sentralbyrå mener likestilling og samlivsbrudd er indirekte en av de viktigste årsakene til selvmord blant menn i Norge. Foto JEANETTE LANDFALDVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Likestilling og samlivsbrudd er indirekte en av de viktigste årsakene til selvmord blant menn i Norge. Det mener en sosiolog som har gått gjennom over 50 års selvmordsstatistikk.

Selvmordene blant menn har økt voldsomt siden kvinnefrigjøringen på 1970-tallet. Over dobbelt så mange menn som kvinner tar livet av seg hvert år, melder NRK.

Sosiolog og forsker Anders Barstad ved Statistisk sentralbyrå mener å ha svaret på hvorfor.

- Det er samlivsoppløsning. Det er sånn at de årene hvor det er mange som blir separert, er det også en klart høyere selvmordsrate, sier han.

Omfanget av både samlivsbrudd og selvmord blant menn stiger bratt fra slutten av 60-tallet og fram til slutten av 80-tallet og sammenfaller med samfunnsutviklingen og likestillingsdebatten.

- Likestillingsnormen har bidratt til at flere kvinner kan bryte ut av lite tilfredsstillende ekteskap, og har dermed også indirekte bidratt til selvmord, sier Barstad.

I perioden fra 1988 til 2008 begikk over 8.000 menn selvmord, mens tallet for kvinner var rundt 3.000. (NTB)