Likestilling gir mindre korrupsjon

Korrupsjonen har gått ned og økonomien har blomstret i land som aktivt har gjort noe for å bedre kvinners rettigheter, viser en rapport fra Verdensbanken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rapporten ble offentliggjort i forbindelse med den internasjonale Kvinnedagen 8. mars. Den viser at i noen utviklingsland kunne BNP økt med ytterligere 0,9 prosentpoeng hvis landene hadde arbeidet mer for likestilling mellom kjønnene.

Ifølge rapporten er noe av grunnen til at de østasiatiske landene ligger langt foran andre utviklingsland, at de har satset aktivt på likestilling. Forfatterne av rapporten har studert land i Midtøsten, Nord-Afrika, landene sør for Sahara og Sør-Asia i perioden 1960 til 1990.

- Samfunn som gjør forskjell på kjønnene, betaler dyrt for dette i form av økt fattigdom, svakere økonomisk vekst, dårligere styring og lavere levestandard, sier Andrew Mason, en av forfatterne av rapporten.

Bedre styre

Økonomisk vekst har lenge vært sett på som en forutsetning for å kunne fremme likestilling. Rapporten konkluderer med at vekst i lengden ikke er nok. Samfunn gjøre større framskritt hvis de også gjennomfører spesifikke tiltak for å redusere forskjellene mellom kjønnene, sier Mason.

Jenter og kvinner har fått det bedre, ifølge rapporten. I løpet av de siste 25 åra er antallet jenter som får skolegang doblet i Midtøsten, Sør-Asia og i Afrika sør for Sahara. Kvinners forventet levealder er forlenget med 15-20 prosent i utviklingsland de siste 50 åra.

Mikrolån til kvinner er blitt et av Verdensbankens viktigste satsingsområder, ifølge bankens egne ansatte. Konseptet med å gi kvinner billige lån startet med den private Grameen-banken i Bangladesh.

Ifølge Verdensbankens rapport fører reduserte kjønnsforskjeller til mindre utbredelsen av aids, mindre korrupsjon, mer gjennomsiktighet i forretningslivet og politikken - i tillegg til de tradisjonelle resultatene: mindre underernæring blant barn og lavere barnedødelighet.

BEDRE UTDANNELSE: Verdensbanken mener å påvise en bedring i lkonomien i nasjoner der andelen av kvinnelige studenter øker.
BEDRE UTDANNELSE: Verdensbanken mener å påvise en bedring i lkonomien i nasjoner der andelen av kvinnelige studenter øker. Vis mer

Langt etter

Statistikken viser imidlertid at det fortsatt gjenstår mye å gjøre. I Sør-Asia har kvinner bare fått halvparten av den skolegangen menn har fått og de har ikke like mye kontroll over jorda. I Latin-Amerika og Afrika sør for Sahara har kvinnene særlig liten kontroll med jorda, til tross for at de produserer det meste av maten som dyrkes på den.

Kvinners politiske røst er fortsatt lite hørbar på verdensbasis. De innehar under 10 prosent av alle verdens parlamentarikerplasser. Etter den kalde krigens slutt falt kvinnerepresentasjonen i Øst-Europa fra 25 til 7 prosent, ifølge undersøkelsen.

- Vi håper rapporten vil bidra til at beslutningstakerne skjønner fullt ut hvor viktig det er for utvikling at det er likestilling mellom kjønnene, sier Mason.

(NTB)

BEDRE UTDANNELSE: Verdensbanken mener å påvise en bedring i lkonomien i nasjoner der andelen av kvinnelige studenter øker.