Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Likestilling i 2016: Kvinner jobber mindre, tjener mindre og går mer på skole

- En av våre største utfordringer.

INNRØMMER UTFORDRINGER: Barne- og likestillingsminister Solveig Horne vedkjenner at likestillingsarbeidet i Norge har problemer. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
INNRØMMER UTFORDRINGER: Barne- og likestillingsminister Solveig Horne vedkjenner at likestillingsarbeidet i Norge har problemer. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Damene er høyere utdannet enn gutta, men tjener i snitt 165 000 kroner mindre i året. En gjennomsnittlig norsk mann tjener 503 600 kroner i året ifølge SSB. Norske kvinners snittlønn er derimot på 338 900 kroner. 

Samtidig har 34 prosent av norske damer høyere utdanning, mot 28 prosent av den mannlige befolkninga. I Norge i 2016 er altså menn dårligere utdannet, men tjener mer enn kvinner. 

Likestillingsministeren vedkjenner også - på selve kvinnedagen - at likestillinga i Norge har problemer: 

- Etter flere tiår med likestillingspolitikk, har vi fortsatt utfordringer. Kvinner og menn har i dag like rettigheter, men fortsatt ulike muligheter, slår sitere barne- og likestillingsminister Solveig Horne (Frp) fast.  

- Kjønnsdelt Noe av forskjellen kan forklares ved at én av tre kvinner i arbeid bare jobber deltid, mens 14 prosent av sysselsatte menn er i deltidsstillinger. Langt flere menn står altså i full jobb.

En annen faktor kan være sektorvalg: Menn utgjør 64 prosent av arbeidsstyrken i privat sektor, hvor lønningene tradisjonelt er høyere. Hele 70 prosent av dem som jobber i offentlig sektor i Norge i dag er kvinner. 

Solveig Horne konstaterer derfor at det norske arbeidsmarkedet er delt etter kjønn, noe hun mener hemmer utviklinga i samfunnet forøvrig.

- Vi har et kjønnsdelt arbeidsmarked. Kvinner og menn er i stor grad konsentrert i forskjellige yrker og arbeider i forskjellige næringer. Dette fører til lite fleksibilitet i arbeidsmarkedet. Det skaper begrensninger for den enkelte og for samfunnet. 

Få kvinnelige ledere Kvinner utgjør som kjent 50 prosent av den norske befolkninga, men bare 35,8 prosent av norske lederstillinger. Her viser SSBs statistikk likevel en bedrering: Kvinner utgjorde 32 prosent av norske ledere i 2008, og knepper dermed innpå gutta de siste åtte årene. 

Forsker Mari Teigen ved Samfunnsforskning beskriver yrkesforskjellene mellom kvinner og menn som «en av vår tids største utfordringer». Årsaken er, ifølge Teigen, at det snart ikke er noen igjen i de tradisjonelle kvinneyrkene. 

Teigen vil derfor ha gutta over i dameyrkene, nå som kvinner tar mange av jobbene menn tradisjonelt har bekledd gjennom å ta høyere utdanning. 

- Dette er en av vår tids store utfordringer, fordi kvinner velger seg bort fra tidligere kvinnedominerte yrker for heller å ta høyere utdanning og bedre lønnede jobber. Men vi får ikke menn til å søke seg inn i kvinneyrker. Vi har en stor eldrebølge som venter på arbeidskraft, og derfor må vi få flere menn inn i for eksempel omsorgsyrker, ellers har vi et stort problem, sier Teigen.

Arbeiderpartiets Anette Trettebergstuen sier norske politikere kan, og må, gjøre mer for å sikre likelønn og likestilling mellom menn og kvinner.

- Vi politikere kan, og må, gjøre mer. Arbeiderpartiet legger frem 50 tiltak for ny likestillingspolitikk denne uken, sier hun.

Mannsbastionen Stortinget Trettebergstuen lanserte i dag også fem tiltak for å få kvinner inn i toppjobbene næringslivet. Blant annet vil hun at 40 prosent av alle selskaper staten eier skal ha kvinnelig styreleder. Eksperter Dagbladet har snakket med sier dét kan bli vanskelig. 

Også i politikken sitter menn med makta. Tall fra SSB viser også at 61 prosent av norske kommunestyrerepresentanter er menn, 39 prosent er kvinner. Tallene er identiske også på Stortinget: 67 av landets 169 stortingsrepresentanter er kvinner, hvilket er en andel på 39 prosent. 

- Vi må også rekruttere flere menn til barnehagene. Holdninger formes tidlig, vi vil derfor gjøre likestilling til et sentralt tema i barnehagelærerutdanningen, og få likestillingsarbeid inn i barnehagen i større grad, fortsetter Trettebergstuen.

VIL GJØRE MER: Arbeiderpartiets Anette Trettebergsuten. Foto: Jacques Hvistendahl/ Dagbladet
VIL GJØRE MER: Arbeiderpartiets Anette Trettebergsuten. Foto: Jacques Hvistendahl/ Dagbladet Vis mer