Likestilling må gjelde alle

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FAMILIER: Politisk redaktør i Dagbladet, Marie Simonsen ser ikke helt nytten av min oppfordring til innvandrerfedre skal delta mer på hjemmebane. Hun mener nøkkelen til likestilling ligger hos mødrene og deres mulighet til å delta i arbeidslivet. Jeg er selvfølgelig helt enig. Økonomisk uavhengighet er det viktigste for å få til likestilling mellom kvinner og menn. Nettopp derfor har vi satt i gang flere tiltak på for å få innvandrerkvinner ut i arbeid. Men for å endre grunnleggende holdninger til kjønnene og den rollen de spiller i samfunnet må vi starte i familien. Likestillingskampen i Norge også pågått på hjemmebane. Det er riktig som Simonsen påpeker at vi ikke er ved målet. Norske fedre tar mer ansvar for sine barn enn noen gang, men undersøkelser viser at mesteparten av husarbeidet fortsatt faller på kvinner, også når tiden til vedlikehold av hus og bil er tatt med i tidsregnskapet. Derfor har jeg også understreket at kravet gjelder alle norske menn.

Når jeg er spesielt opptatt av likestilling i minoritetsfamilier, er det fordi vi ser noen utfordringer knyttet til kjønn, kjønnsroller og likestilling blant deler av minoritetsbefolkningen. Vi vet at barn lærer kjønnsroller av foreldre, og at samhandlingen mellom mor og far i denne sammenhengen er viktig. Fortsatt vokser barn med minoritetsbakgrunn opp i familier som har sterke patriarkalske strukturer, hvor far har den makt norske fedre hadde før i tiden. En slik familiestruktur kan hemme barnas muligheter i samfunnet. Det er de jentene som har lært å motsi og diskutere med faren sin som kommer seg fram i norsk arbeidsliv. De minoritetsjenter som kommer ut med toppkarakterer fra norske universiteter må heve stemmen og vise sin personlige styrke og egne meninger når hun blir innkalt til jobbintervju. Gutter som har lært hjemme at jenter med dyp utringning og miniskjørt ikke er ærbare, kan bomme sosialt i møte med sin nye kvinnelige sjef i arbeidslivet. De strukturer og rollemodeller en har i hjemmet er med på å påvirke synet på, og forholdet mellom kjønnene. Likestilling på hjemmebane handler om å knekke kulturelle koder og å forstå at barna vokser opp i et samfunn hvor retten til å foreta egne valg er grunnleggende og uavhengig av kjønn.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer