FREDSFORHANDLINGER: Spesialutsening for den colombianske fredsprosessen, Dag Nylander, sammen med utenriksminister Børge Brende og forhandlingsdelegasjonen til de colombianske myndighetene i Havanna for to uker siden.  Forhandlingsleder for den colombianske regjeringen, Humberto de la Calle, er nummer to fra høyre. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FREDSFORHANDLINGER: Spesialutsening for den colombianske fredsprosessen, Dag Nylander, sammen med utenriksminister Børge Brende og forhandlingsdelegasjonen til de colombianske myndighetene i Havanna for to uker siden. Forhandlingsleder for den colombianske regjeringen, Humberto de la Calle, er nummer to fra høyre. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

- Likestilling må være en del av en bærekraftig fredsavtale for Colombia

Regjeringen legger fram handlingsplan for kjønnsperspektiv i fredsoperasjoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):- Rettferdighet for kvinner og økt likestilling må være en del av en bærekraftig fredsavtale for Colombia. Det slår den norske sjefsforhandleren for forhandlingene mellom FARC-geriljaen og de colombianske myndighetene, Dag Nylander, fast.

En framtidsrettet fredsløsning må handle om langt mer enn å legge ned våpnene, sier Nylander.

Den må sikre rettferdighet for ofrene, sikre overgangsrettferdighet og legge grunnlaget for et mer likestilt og rettferdig samfunn som kan forebygge konflikt i framtida.

Ny handlingsplan
I dag legger statsminister Erna Solberg, utenriksminister Børge Brende, forsvarsminister Ine Eriksen Søreide, justisminister Anders Anundsen (Frp) og barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne (Frp) fram en handlingsplan for at kjønnsperspektiv og likestilling blir en tydeligere del av internasjonale operasjoner, fredsforhandlinger og humanitære operasjoner som Norge deltar i

Norge vil ha særlig fokus på Afghanistan, Myanmar, Palestina, Sør-Sudan og Colombia, der Norge sammen med Cuba har hatt en tilrettelegger- og meglerrolle siden 2012.

Menn rundt forhandlingsbordet Forhandlingsrunden om Colombia som startet i Havanna da utenriksminister Børge Brende besøkte Cuba for et par uker siden, ble avsluttet med et møte med kvinneorganisasjoner fra Colombia.

- Væpnet konflikt rammer menn og kvinner på ulike måter. Det er viktig at fredsavtaler tar hensyn til dette, men rundt forhandlingsbordene sitter stort sett bare menn.

- Norge jobber for at kvinner skal få ta del i politiske prosesser på lik linje med menn. Å styrke kvinners deltakelse bidrar også til å øke sjansen for varig fred, sier utenriksminister Børge Brende til Dagbladet.

Tar på alvor Ifølge Nylander har begge delegasjonene kvinnelig deltakelse, og de har hatt kontakt med kvinnenettverk og eksperter på likestilling underveis i forhandlingene.

- Mitt klare inntrykk etter samtalene på Cuba er at partene i fredsprosesen tar situasjonen for kvinner rammet av konflikten på avor, sier Brende.

Bærekraftig og framtidsrettet - Begge parter er enige om at kvinnenes perspektiv på fredsprosessen og likestilling må være med for å få til en bærekraftig fredsavtale, sier Nylander til Dagbladet. Partene er allerede enige om en jordbruksreform. Men siden kvinnene i mange tilfeller er familieoverhoder, må omfordeling av jord i en endelig fredsavtale reflektere det.

Må straffes Den 50 år gamle væpnede konflikten i Colombia har 6 millioner ofre. Deres stilling i en fredsløsning var hovedtemaet i den siste forhandlingsrunden. Partene møtte 60 av ofrene i Havanna.

Som i andre væpnede konflikter har seksualisert vold utbredt i konflikten i Colombia, selv om omfanget er ukjent. Det er kvinnene som rammes mest. Dette må reflekteres i en fredsavtale.

Partene er nå enige om prinsippet om at de som er ansvarlig for de alvorligste forbrytelsene på begge sider må straffes.  En historiekommisjon la fram sin rapport om konfliktens årsaker og konsekvenser.

Overgangsrettferdighet Denne rapporten skal igjen legge grunnlaget for en sannhetskommisjon om konflikten. Partene er tidligere blitt enige om en jordbruksreform, politisk deltakelse, og håndtering av narkotika.

OFRE: Flyktninger i eget land etter 50 års væpnet konflikt. Her er flyktningebarn som deltar i Flyktningehjelpens skoleprosjekt i Bogotá.
Foto: Asbjørn Svarstad / Dagbladet
OFRE: Flyktninger i eget land etter 50 års væpnet konflikt. Her er flyktningebarn som deltar i Flyktningehjelpens skoleprosjekt i Bogotá. Foto: Asbjørn Svarstad / Dagbladet Vis mer

Det som gjenstår er ofrenes stilling i en fredsavtale, overgangsrettferdighet, rettsoppgjør, sannhetskommisjon og enighet om avvæpning.

MØTTE FARC: Børge Brende og de norske utsendingene har møte med FARCs forhandlingsdelegasjon. Midt på bildet med briller sjefsforhandler for FARC, Iván Márquez.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
MØTTE FARC: Børge Brende og de norske utsendingene har møte med FARCs forhandlingsdelegasjon. Midt på bildet med briller sjefsforhandler for FARC, Iván Márquez. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer