Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Likestillingen er et tog vi ikke kan stoppe

Men likestillingsombud Sunniva Ørstavik mener politikere og akademikere må jobbe hardere for å få med flere menn på det store likestillingsprosjektet.

NED FRA PIDESTALLEN: - Jeg tror vi med hell kan klatre ned fra den pidestallen vi av og til befinner oss på, der vi sier at her i Norge er vi så like og her er alt så bra, sier likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik. 
Foto: Kyrre Lien / Scanpix
NED FRA PIDESTALLEN: - Jeg tror vi med hell kan klatre ned fra den pidestallen vi av og til befinner oss på, der vi sier at her i Norge er vi så like og her er alt så bra, sier likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik. Foto: Kyrre Lien / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Likestillings- og diskrimineringsombud, Sunniva Ørstavik, har fulgt likestillingsdebatten som har gått i Dagbladet den siste uka. Hun mener at debatten har vært frisk for første gang på lenge, og at det var på høy tid.

- Jeg er veldig glad for debatten Dagbladet har klart å skape. Ofte opplever jeg det motsatte, nemlig at vi virker tilfredse og tenker at vi er i mål med likestillingen. Det er vi ikke. Og ofte går debatten i akademia, langt borte fra folk flest, sier hun.

Må tåle mannskrisa? - Debatten viser at likestillingsprosjektet er et endringsprosjekt. Og ved hver endring som fører til at noen må oppgi makt og posisjoner, så blir det murring. Noen blir urolig når de mister makt.

- Er en del menn nødt til bare å tåle en mannskrise?

- Det er naturlig at man blir urolig og ukomfortabel når den man er, og den rollen man har, utfordres. Men det er veldig viktig å skille mellom de som vil reversere hele likestillingsprosjektet og frata kvinner rettigheter, fra dem som opplever frustrasjon over ikke helt å finne sin rolle. En del opplever at forventningene til det å være forsørger og far, hele omsorgsarenaen, er på mors premisser. Vi skal ta de mennene som sliter med å finne sin plass i den utvidete mannsrollen på alvor.

- En påstand som har dukket er at den dominerende offentligheten har skapt en konsensus om at likestillingsprosjektet bare er godt for alle, og at det ikke er legitimt å diskutere likestilling med skepsis. Hva mener du?

- Igjen er det viktig å skille ut den marginale gruppen av antifeministiske, antidemokratiske aktører, de som er villig til å ty til sterke virkemidler, fra dem som på forskjellige måter sliter i mannsrollen. Vi kan ikke la være å lytte til disse stemmene, men vi skal heller ikke gjøre dem større og mer dominerende enn de er. Jeg synes det er en ren fornærmelse å gjøre Eivind Berge til en representant for  norske menn, jeg tror de aller færreste deler hans syn på å frata kvinner rettigheter.

Debattklima Det har blitt rettet kritisk søkelys mot en kronikk av Arild Stokkan-Grande (Ap), der den tidligere lederen av Mannspanelet rister på hodet av Berge, spekulerer i om han «er mest opptatt av oppmerksomhet», og mener å ha de aller fleste norske menn med seg i hoderistingen.

Han harselerer med Berges utsagn om at han må leve ufrivillig i sølibat på grunn av sexkjøpsloven, og skriver: «Vi har kommet lenger enn apestadiet».

- Det er lett å angripe Berge. Samtidig: Er dette måten å møte motdebattanter på?

- Jeg tror vi med hell kan klatre ned fra den pidestallen vi av og til befinner oss på, der vi sier at her i Norge er vi så like og her er alt så bra. Og vi med makt, politikere, akademikere og ombud, bør være flinkere til å fokusere på at vi ikke er i mål med likestillingsprosjektet. Det gjelder for mange kvinner, men også for mange menn.

- På et vis er likestillingsprosjektet et tog vi ikke kan stoppe. Men det kan hende at vi skal kjøre litt saktere forbi noen stasjoner, slik at vi får med oss flere, sier Ørstavik.

- Den store samtalen Ørstavik mener debatten må føres på en slik måte at flere alternative stemmer kommer med.

- Nå har regjeringen satt ned et eget likestillingsutvalg, som har kommet med én utredning som foreslår store endringer. Det kommer en ny utredning i september. Derfor er tiden inne for å ha den store offentlige samtalen, sier hun.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media