Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Likestillingen står stille

Hva har samarbeidsregjeringen, Aust-Agder og Kværner til felles? Jo, de er alle på Likestillingssenteret verstingliste. I dag ble senterets årlige barometer presentert. - Likestillingen står bom stille, sier direktør Ingunn Yssen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Likestillingssenterets barometer skal fungere som en indikator på likestilling i Norge. Under dagens presentasjon av barometeret for 2001 kunne senterets direktør Ingunn Yssen vise fram senterets rykende ferske statistikk over likestillingsforholdet mellom kvinner og menn i forhold til i fjor.

- Likestillingen har stått bom stille, i alle fall på visse områder, det siste året. Det verste backlashet står regjeringen for, sa en sedvanlig frittalende Yssen under dagens presentasjon.

Dette er andre gang at senteret utarbeider et slikt barometer, som ser på kvinners stilling innen stat og styring, kommune, næringsliv, forskning og utdanning, og arbeidsliv. Hver enkelt kategori rangeres på en skala fra 1 til 10. I tillegg trekker senteret fram eksempler på både god og dårlig likestillingspolitikk.

STAT OG STYRING:

Samlet karaktersum: 7

SAMARBEIDSREGJERINGEN og den øvrige politiske ledelsen får bunnplassering på barometeret som dårligst i den statlige klassen. Ifølge Yssen står regjeringen for det største tilbakeskrittet når det gjelder likestilling i Norge siden i fjor. Selv om 40 prosent av statsrådene er kvinner, mener senteret at regjeringen har for få kvinnelige statssekretærer og rådgivere. I tillegg vektlegger barometeret motstand mot kjønnskvotering og godkjenning av ACE-skoler.

Justis- og politidepartementet kommer best ut av statskategorien, Ifølge barometeret har departementet en jevn kjønnssammensetning i domstolsadministrasjonens styre.

KOMMUNE:

VERST I TEST: Regjeringen Bondevik får kjeft for få kvinner i rådgiverstillinger. Foto: SCANPIX
VERST I TEST: Regjeringen Bondevik får kjeft for få kvinner i rådgiverstillinger. Foto: SCANPIX Vis mer

Samlet karaktersum: 5KOMMUNER I AUST- OG VEST-AGDERutropes til kommunale verstinger på barometeret. Fylkene kommunestyrer har henholdsvis 31 og 27 prosent kvinneandel. Dette er noe i underkant av landsgjennomsnittet på 34 prosent.Oslo kommune får skryt av Likestillingssenteret fordi de har landets største kvinneandel i kommunestyret med sine 41 prosent. Det framheves at kvinnefordelingen blant både byråder, kommunedirektører og seksjonssjefer er jevn i Oslo.

NÆRINGSLIV:

Samlet karaktersum: 3KVÆRNER kommer for andre år på rad verst ut på barometeret uten kvinner i konsernledelsen eller i styret. Ifølge Ingunn Yssen har ikke Kværner lært noe fra i fjor, og mener konsernet har et generelt holdningsproblem til likestilling, noe som kan prege ledelsens uttalelser med hensyn til arbeidstider og familieprioriteringer.Netcom topper samme kategori ettersom 30 prosent av selskapets ledere er kvinner.

FORSKNING OG UTDANNING:

Samlet karaktersum: 6KRISTIN CLEMET trekkes fram som nok et eksempel på at samarbeidsregjeringen ikke prioriterer likestillig. Det er spesielt utdanningsminsiterens godkjenning av ACE-skoler som provoserer Likestillingssenteret.Trond Giske blir derimot knuget til likestillingsforkjempernes bryst for sin kamp for å øremerke kvinnelige professorater.

ARBEIDSLIV:

Samlet karaktersum: 7

SAMARBEIDSREGJERINGEN kommer verst ut av denne kategorien også. Ifølge barometeret er regjeringens forslag om å fjerne skatt for aksjeutbytte lite likestillingsvennlig. Grunnen er ifølge Yssen at det er menn som i hovedsak eier aksjer, og følgelig menn som tjener på forslaget. Senteret mener at dette befester et gammelt mønster hvor kvinner ikke er økonomisk likestilte.

LO trekkes fram som arbeidslivets eksempel til etterfølgelse. Barometeret legger vekt på at LO vurderer alle saker de behandler i et kjønnsperspektiv.

VERST I TEST: Regjeringen Bondevik får kjeft for få kvinner i rådgiverstillinger. Foto: SCANPIX
Hele Norges coronakart