Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Likestillingsforsker torturdømt

Likestillingsforskeren (34) er dømt til en av de aller strengeste straffene for familievold. 34-åringen mishandlet tenåringsbruden på det groveste, ifølge dommen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette er en historisk dom i familievoldssaker med hensyn til straffeutmålingen, fastslår politiadvokat Richard Beck Pedersen ved Oslo politidistrikt.

Den 34 år gamle førsteamanuensen har i to rettsrunder hevdet at han er uskyldig. Like før 16.30 i ettermiddag var det likevel ingen nåde i rettssal M31 i Borgarting lagmannsrett. 34-åringen stirret på lagmannen da dommen ble lest opp: Han er dømt til fengsel i tre år og seks måneder. Det er ett år og tre måneder mer enn han fikk i Oslo tingrett.

I lagmannsretten er han også skilt ved dom og han må betale eks-kona 150000 kroner i oppreisning.

Hengt opp fire ganger
34-åringen er opprinnelig fra Bangladesh. Han har jobbet ved en utdanningsinstitusjon i Oslo. Nå er han dømt for grov mishandling av kona han hentet til Norge i et arrangert ekteskap våren i 2006. Borgarting lagmannsrett mener det er snakk om grov, utspekulert mishandling over tid.

«Deler av voldsutøvelsen har et torturliknende preg(...) Det har skjedd uprovosert mot en total forsvarsløs person», heter det i dommen.

Lagmannsretten legger til grunn at ekskona ved fire anledninger ble hengt opp etter armene eller beina. Ifølge retten hang hun fire timer opp-ned bare dager før hun rømte til krisesenteret høsten 2006. 34-åringen skal da også ha slått henne med en kjepp.

- Jeg ble hengt opp i takbjelkene fordi jeg så på TV uten lov, forklarte den unge jenta i retten.

Vurderer erstatning

HISTORISK DOM: Likestillingsforskeren er dømt til en av de aller strengeste straffene for familievold. Foto: PRIVAT
HISTORISK DOM: Likestillingsforskeren er dømt til en av de aller strengeste straffene for familievold. Foto: PRIVAT Vis mer

- Vi er fornøyde med at lagmannsretten i all hovedsak har fulgt vår argumentasjon, sier politiadvokat Beck Pedersen.

- Jeg har aldri sett en liknende familievoldssak. Du må til tortursaker i torpedomiljøet for å finne tilsvarende saker, sier politiadvokaten.

Bistandsadvokat Monica Lindbeck snakket med ekskona like etter domsavsigelsen.

- Hun er naturlig nok glad for utfallet av saken. Vi vil vurdere å kreve ménerstatning og erstatning for tap av framtidig arbeid, sier Lindbeck.

Bred mediedekning

Dagbladet og andre medier har ved en rekke anledninger omtalt saken mot likestillingsforskeren. Hans forsvarer, advokat Morten Furuholmen, mente i retten at den omfattende mediedekningen må være formildende for straffeutmålingen.

- Den relativt brede mediedekningen kan ikke anses som formildende(...)Mediedekningen i denne saken har i hovedsak vært etterrettelig, konkluderer lagmannsretten.

34-åringen tok betenkningstid på om han vil anke til Høyesterett. Hans forsvarer, advokat Morten Furuholmen, ville ikke snakke med Dagbladet i går.

TAKBJELKER: Den unge jenta forklarer at hun ble hengt opp fire ganger i disse takbjelkene i stua.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!