Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Likestillingsministeren lover å hjelpe mannen

Solveig Horne sier hun er bekymret for den norske mannens ve og vel.

BEKYMRET FOR MANNEN: Solveig Horne sier regjeringen arbeider for å hjelpe den norske mannen på områder som utdanning og helse. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
BEKYMRET FOR MANNEN: Solveig Horne sier regjeringen arbeider for å hjelpe den norske mannen på områder som utdanning og helse. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Torsdag slo Hadia Tajik og Jonas Gahr Støre alarm om den norske mannens kår i 2016.

Norge er blant OECD-landene med størst kjønnsforskjeller i karakterer på universitetet i favør kvinner. Menn har også tre ganger høyere risiko for selvmord, og 95 prosent av de innsatte i norske fengsler er menn. 

- Hvis dette hadde vært kvinner, så ville vi aldri akseptert slikt. Da hadde vi satt oss ned og forsøkt å finne ut hvorfor det er sånn i Norge i dag, sa Tajik med støtte fra Støre.

- Ap tar feil Andelen sysselsatte menn i Norge har falt siden 80-tallet, og kvinner har dominert høyere utdanning i Norge i 30 år. Tajik og Støre lovet å løfte «mannskampen» i norsk politikk, og hevdet regjeringen «ikke løftet en finger for å hjelpe menn».

Likestilingsministeren deler Ap-toppenes bekymring, men sier de like fullt tar feil. 

- Det er helt feil. Jeg deler noen av bekymringene Tajik og Støre tar opp, men det er helt feil at regjeringen ikke har tatt opp menns problemer i samfunnet. Jeg har jobbet med dette siden dag én og foreslått en rekke tiltak for å løfte mannen, forsikrer barne- og likestillingsminister Solveig Horne (Frp).

Menn kommer dårligere ut enn kvinner på svært mange statistikker, både innen helse, rus, selvmord, utdanning og skole. Horne sier hun også er bekymra for den norske mannen anno 2016.

- Ja, jeg er også bekymret, men Tajik og Støre følger ikke med i timen. Vi trenger ikke mer kunnskap nå, vi trenger handling. Vi vet at noen menn er svakere stilt på noen områder. Regjeringen har satt i gang målrettet arbeid for å få flere menn inn i kvinnedominerte yrker og flere menn i barnehager. I forslag til felles likestillings- og diskrimineringslov har vi foreslått å utvide muligheten for positiv særbehandling av menn, sier Horne. 

Vil løfte mannen Bare halvparten av norske gutter fullfører videregående på normert tid, og mange slutter underveis i utdanninga. Bortsett fra i gym, så får også gutter jevnt over dårligere karakterer enn jentene. Menn har tre ganger høyere risiko for selvmord enn kvinner, og bare 7-8 prosent av barn med skilte foreldre bor hos far.

Det virker nå til å være politisk enighet i to av norske største partier, Ap og Frp, om å løfte mannen opp i det politiske kampbildet. Likestillingsminister Horne sier kvinnekampen kan ha tatt for mye plass i Norge de siste åra. Feminister må også tåle å snakke om at menn er forfordelt, sier hun. 

- Ja, vi har lett for å snakke om kvinners likestilling, og den er viktig, men om vi ikke løfter mannsperspektivet, så har likestillingen i Norge gått feil vei. Skal vi komme videre nå, må vi ha med gutter og menn, sier hun.

Selv om hun snakker varmt om å løfte mannens vilkår, er Solveig Horne kraftig kritisert for å ha gjort nettopp det motsatte: Det er under hennes vakt at fedrekvoten er kuttet. Horne sier det ikke har noen sammenheng med den nye mannskampen i 2016.

- Det er ingenting som hindrer menn i å ta flere enn ti uker, vi har bare gitt familien fleksibiliteten til å velge antall uker som passer dem best. Vi må ikke glemme at ordningen med foreldrepermisjon og fedrekvote er til for barnets beste, ikke fars beste, sier hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!