Likestillingsministerens parti stemte mot å flagge på Pride

Da MDG ville gjøre om på Stortingets nei til å flagge med regnbueflagget, stemte hele Venstre mot.

PRIDE PARADEN: Kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande gikk sammen med resten av Venstres stortingsgruppe i Pride-paraden i går. Grunde Almeland i hvit t-skjorte like bak. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
PRIDE PARADEN: Kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande gikk sammen med resten av Venstres stortingsgruppe i Pride-paraden i går. Grunde Almeland i hvit t-skjorte like bak. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpixVis mer

Venstre var sterkt kritiske da Stortingets presidentskap torsdag sa nei til å flagge med regnbueflagget på Stortinget under markeringen av Pride i Oslo.

- Dette framstår som veldig firkantet. Det burde ikke være kontroversielt at Stortinget flagger for Pride, sa Venstres Grunde Almeland til Dagbladet.

DANSER: Jonas Gahr Støre og Raymond Johansen danset så å si paraden lang. Video: Kristoffer Løkås / Jonas Jørstad Vis mer

Likevel stemte Venstre – der partileder Trine Skei Grande er likestillingsminister - dagen etter ned et MDG-forslag som åpnet for å flagge med regnbueflagget på Stortinget.

Reagerte på formuleringen

Grunde Almeland sier til Dagbladet at det var ordlyden som gjorde at han stemte mot.

- Slik forslaget var formulert ville Stortinget måtte instruert regjeringen til at alle statens bygninger over hele Norge skal flagge under festivalen som foregår i Oslo, mener han.

Den eksakte formuleringen lyder:

«Stortinget ber regjeringen å flagge med regnbueflagget på statens bygninger der det er mulig i forbindelse med Pride-festivalen, og Stortinget vil selv gjøre det samme.»

Bare MDG, SV, Rødt og tre av Arbeiderpartiets stortingsrepresentanter stemte for forslaget, som ble fremmet under behandlingen av revidert nasjonalbudsjett på fredag, under det siste stortingsmøtet før valget i høst.

- Når det kommer til flagg på Stortinget, så vil vi endre flaggreglementet. Da må det fremmes forslag om det, og ikke som et forslag om å flagge under behandling av en sak om statsbudsjettet, sier Almeland.

MDG overrasket

MDGs stortingsrepresentant Une Aina Bastholm ser det på en annen måte:

- Formuleringen var at vi skulle flagge fra Stortinget og i tillegg be regjeringen flagge fra statens bygg der det var mulig, så det var et tydelig ønske uten å være for bindende og uten å komme i konflikt med flaggloven. Venstre kunne så klart stemt for de også, mener hun.

- Jeg ble overrasket over at ikke flere stemte for at staten skulle heise regnbueflagget, siden jeg vet mange representanter støtter dette, sier Bastholm.

- Uheldig

Trine Skei Grande svarer ikke direkte på Dagbladets spørsmål om hva hun tenker om at partiet hennes stemte MDGs forslag på fredag. Hun er derimot klar på at hun ønsker en regelendring.

- Jeg synes det er uheldig og byråkratisk dersom et rigid og gammeldags lovverk eller reglement hindrer at man gjennom å heise Pride-flagget kan hylle mangfoldet og friheten til å elske hvem man vil. Venstre kommer til å jobbe for å endre disse reglene, sier kultur og likestillingsministeren.

- I kulturdepartementet har vi ikke flaggstang, men vi prydet bygningen med Pride-flagg likevel. Det samme gjorde jeg i bygården hvor jeg bor i Oslo, forteller hun.

Omkamp til høsten

Oslo Pride, med paraden i går som det store høydepunktet, avsluttes i dag, så regnbueflagget kommer ikke til å vaie på stortingsbygningen under årets arrangement.

Men neste år kan det bli omkamp:

- Jeg har allerede dialog med Venstre om å se på dette igjen til høsten så vi i god tid før neste Pride kan vise en sterkere statlig støtte til alle typer kjærlighet og seksualitet- og kjønnsmangfold, sier Une Aina Bastholm.

- Jeg forventer at KrF og likestillingsministeren også støtter dette, for likestilling i vår handler ikke bare om to tradisjonelle kjønn, men likestilling mellom alle kjønnsidentiteter, og faktisk alle former for bakgrunn, legning, identitet og funksjonsevner, sier Bastholm.

Almeland sier han vil kontakte Venstres representant i presidentskapet for å få til en regelendring.

Kreves ingen lovendring

Ifølge flaggekspert Jan Oskar Engene ved Universitetet i Bergen står Stortinget fritt til å bestemme seg for hva de vil i flaggspørsmålet, uten at det kreves noen lovendring.

- Norge har en egen flagglov, men denne omhandler flagg til sjøs, ikke flagg på offentlige bygg, sier han.

Ifølge Engene reguleres flaggbruken på offentlige bygg av ulike forskrifter. Og mens det for kommunale bygg er åpnet for å flagge også med andre typer flagg, er forskriften for statlige bygg fortsatt temmelig restriktiv, sier han.