Likestillingsombudet: - Drapet på Anna (26) må granskes

Nå krever likestillingsombudet at regjeringen oppretter en havarikommisjon for partnerdrap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Det som kom fram opprører meg. Anna Medvedeva tryglet om hjelp, men ble ikke tatt på alvor. Dette viser tydelig at vi trenger en havarikommisjon som gransker partnerdrap for å avdekke svikt i hjelpeapparatet, sier likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik til Dagbladet.

Onsdag morgen arrangerer ombudet én times markering og avslutning av årets 16-dagers kampanje for å stanse vold mot kvinner og forebygge partnerdrap. Nå krever ombudet at regjeringen etablerer en havarikommisjon for å forebygge at flere liv går tapt.

- Kunne vært forhindret - Justisminister Anders Anundsen har makt til å gjøre noe med dette og plikt til å forebygge partnerdrap. Det er på tide at Anundsen viser handlekraft og iverksetter tiltak for å stanse volden og drapene. En havarikommisjon for partnerdrap er ett viktig tiltak, sier Ørstavik. Hun peker på at Sverige allerede er godt i gang.

- En svensk havarigruppe har, etter sine granskninger av drap på kvinner i Sverige i åra 2010-2012, kommet fram til at godt over halvparten av drapene kanskje kunne vært forhindret dersom offentlige instanser hadde handlet annerledes og mer profesjonelt, sier likestillingsombudet.   Et varslet drap Dagbladet har siden mai i år skrevet over 20 artikler om Anna Medvedeva (se video øverst i saken), som var livredd sin ekssamboer, Mikael Svantesson, og som flere ganger ba om hjelp fra politiet og krisesenteret, men som ikke ble hørt. Anna ble drept av ekssamboeren 14. oktober 2012.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer