Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Likestillingsombudet: - Drapet på Anna (26) må granskes

Nå krever likestillingsombudet at regjeringen oppretter en havarikommisjon for partnerdrap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det som kom fram opprører meg. Anna Medvedeva tryglet om hjelp, men ble ikke tatt på alvor. Dette viser tydelig at vi trenger en havarikommisjon som gransker partnerdrap for å avdekke svikt i hjelpeapparatet, sier likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik til Dagbladet.

Onsdag morgen arrangerer ombudet én times markering og avslutning av årets 16-dagers kampanje for å stanse vold mot kvinner og forebygge partnerdrap. Nå krever ombudet at regjeringen etablerer en havarikommisjon for å forebygge at flere liv går tapt.

- Kunne vært forhindret - Justisminister Anders Anundsen har makt til å gjøre noe med dette og plikt til å forebygge partnerdrap. Det er på tide at Anundsen viser handlekraft og iverksetter tiltak for å stanse volden og drapene. En havarikommisjon for partnerdrap er ett viktig tiltak, sier Ørstavik. Hun peker på at Sverige allerede er godt i gang.

- En svensk havarigruppe har, etter sine granskninger av drap på kvinner i Sverige i åra 2010-2012, kommet fram til at godt over halvparten av drapene kanskje kunne vært forhindret dersom offentlige instanser hadde handlet annerledes og mer profesjonelt, sier likestillingsombudet.
 
Et varslet drap Dagbladet har siden mai i år skrevet over 20 artikler om Anna Medvedeva (se video øverst i saken), som var livredd sin ekssamboer, Mikael Svantesson, og som flere ganger ba om hjelp fra politiet og krisesenteret, men som ikke ble hørt. Anna ble drept av ekssamboeren 14. oktober 2012.

- Det virker som Dagbladet har gjort en grundig jobb med denne saken, og viser hvordan media kan spille en viktig rolle for å få belyst samfunnssvikt. Her er det media som har avdekket svikten, men det mener jeg at en uavhengig havarikommisjon også må gjøre systematisk ved å granske hvert enkelt drap, sier Ørstavik.

Vil granske drapet på Anna 13. juli 2012 tok Anna kontakt med politiet etter at hun mente ekssamboeren kidnappet deres felles barn og truet henne på livet.

«Ut ifra den kontakten vi hadde med partene hadde vi ingen indikasjoner på at hun var i fare», sa stasjonssjef for drammenspolitiet Øyvind Aas til Dagbladet i begynnelsen av mai.

Dagbladet 3. mai 2014.
Dagbladet 3. mai 2014. Vis mer

Dette står i sterk kontrast med hva de pårørende forteller og hva Krisesenterets journaler viser.

Der kommer det fram at Anna var livredd og desperat ba om hjelp. Men på tross av gjentatte forespørsler nekter politiet å frigi loggen fra Anna Medvedevas første besøk hos drammenspolitiet.

- Vi mener at hvert enkelt partnerdrap, inkludert dette, må granskes av en uavhengig havarikommisjon. En havarikommisjon vil kunne peke på forbedringspunkter i holdninger, kultur, praksis og prosedyrer hos ansvarlige offentlige aktører. I tillegg vil en havarikommisjon kunne legge press på regjeringen til å få på plass strakstiltak der det er nødvendig, sier Ørstavik.

Varslet - ble kritisert Dagbladet har også skrevet om hvordan en krisesenteransatt, Natalie Christoffersen, gjentatte ganger forsøkte å varsle ledelsen, Fylkesmannen og Drammen kommune om at Anna ikke fikk hjelp av krisesenteret i Drammen. Etterpå kritiserte krisesenteret Christoffersen for «upassende og kritisk atferd til kollegaer».

Blant annet advokat Sjak Haaheim, Dagbladet på lederplass, og advokat Kari Breirem har tatt til ordet for at politiets og Drammen kommunens håndtering av denne saken bør granskes.

- OPPRØRENDE:  - Det som kom fram opprører meg. Anna Medvedeva tryglet om hjelp, men ble ikke tatt på alvor. Dette viser tydelig at vi trenger en havarikommisjon som gransker partnerdrap for å avdekke svikt i hjelpeapparatet, sier likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik til Dagbladet.  Foto: LYRRE LIEN/NTB SCANPIX
- OPPRØRENDE: - Det som kom fram opprører meg. Anna Medvedeva tryglet om hjelp, men ble ikke tatt på alvor. Dette viser tydelig at vi trenger en havarikommisjon som gransker partnerdrap for å avdekke svikt i hjelpeapparatet, sier likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik til Dagbladet. Foto: LYRRE LIEN/NTB SCANPIX Vis mer

Advokat Jon Wessel-Aas har tatt til ordet for nye offentlighetsregler for politiet, etter at de har nektet å gi Dagbladet innsyn i alle loggene som gjelder politiets behandling av Anna Medvedeva.

Politiet og staten er nå saksøkt av de pårørende til Anna. Krisesenter-ansatt Natalie Christoffersen har saksøkt Drammen kommune for ulovlig gjengjeldelse.

- Kvinner får ikke beskyttelsen de har krav på. Et partnerdrap skjer ikke bare ut av det blå. Ofte er det snakk om varslede drap. Det er uholdbart, sier Ørstavik. Hun sier det er store mørketall når det gjelder utsatte for vold i nære relasjoner.

- Volden må stoppes - Det vi vet er at det i dag lever flere hundre mennesker i frykt for sine liv. Det er et stort paradoks at det er de voldsutsatte som må bære byrden. I tillegg vet vi at det i perioden 1991-2011 var 152 kvinner og 20 menn som ble drept av sin partner eller ekspartner, sier Ørstavik.
 
Hun vil at en havarikommisjon bør være uavhengig og bestå av et bredt spekter med fagpersoner som gransker hvert enkelt drap. Det er viktig for at alle sider ved saken skal bli belyst.
 
- Vi må få en uavhengig gransking av hvordan politi, rettsvesen, domstol, helsevesen, barnevern, kommune, skolevesen og resten av hjelpeapparatet handler når de skal hjelpe, støtte og beskytte voldsutsatte. Volden må stoppes før den ender med drap, sier Ørstavik.

HER BLE ANNA DREPT: I dette skjulet ved Grønskjær skisenter i Telemark ble den 26 år gamle russiske kvinnen funnet drept. Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN/DAGBLADET
HER BLE ANNA DREPT: I dette skjulet ved Grønskjær skisenter i Telemark ble den 26 år gamle russiske kvinnen funnet drept. Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN/DAGBLADET Vis mer
- FRUSTRERT: - Anna var veldig frustrert over at hun ikke fikk den hjelpen hun trodde hun skulle få, sier krisesenteransatte Natalie Christoffersen til Dagbladet. Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN/DAGBLADET
- FRUSTRERT: - Anna var veldig frustrert over at hun ikke fikk den hjelpen hun trodde hun skulle få, sier krisesenteransatte Natalie Christoffersen til Dagbladet. Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN/DAGBLADET Vis mer