Likestillingsombudet anklager departementet for lovbrudd

- Utelater sykdommer og skader som særlig rammer kvinner.

- BRYTER LOVEN: Likestillings- og diskrimineringsombud Beate Gangås er kritisk til at langt flere menn enn kvinner får godkjent yrkessykdom.
Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX
- BRYTER LOVEN: Likestillings- og diskrimineringsombud Beate Gangås er kritisk til at langt flere menn enn kvinner får godkjent yrkessykdom. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert


(Dagbladet.no): Sykepleierforbundet mener det er et stort likestillingsproblem at belastningslidelser fortsatt ikke omfattes av yrkessykdomslista, skrev Dagbladet.no før helga.

- Ni av ti som får godkjent yrkessykdom er menn. Samtidig vet vi at det er flest kvinner som blir uføretrygdet, uttalte forbundsleder Lisbeth Normann.

Arbeids- og inkluderingsdepartementet har sendt ut på høring «Forslag til ny framtidig arbeidsskadeforsikring - organisering og yrkessykdommer».

- Lovbrudd
Likestillings- og diskrimineringsombudet går enda lenger i sin høringsuttalelse enn Sykepleierforbundet.

- Forslaget innebærer en forskjellsbehandling av kvinner og menn, sier likestillings- og diskrimineringsombud Beate Gangås til Dagbladet.no. Ombudet mener departementet bryter loven.

«Ombudet er imidlertid kritisk til at departementet fortsatt utelater sykdommer og skader som særlig rammer kvinner i kvinnedominerte yrker. Ombudet mener at utvalgets forslag til utvidet liste fremdeles vil innebære en forskjellsbehandling av kvinner og menn i strid med likestillingsloven», heter det i ombudets høringsuttalelse.

- Det forrige Likestillingsombudet ga også uttrykk for at dagens regelverk innebærer en forskjellsbehandling av kvinner og menn. Dette er noe vi har vært opptatt av lenge, sier Gangås.

Likestillings- og diskrimineringsombudet mener plikten til å påse at nytt regelverk ikke forskjellsbehandler kvinner og menn pålegger departementet et særlig ansvar for å sikre at kvinner får et likeverdig tilbud om erstatning for de sykdommer som rammer kvinner i størst grad, som nakke- og ryggsykdommer.

Les også:
Syke arbeidere må bevise at de har pustet inn nok gift
- Verre for yrkessyke å få erstatning

Kvinner får oftere avslag
Ombudet viser til statistikken, som taler sitt tydelige språk:

• Menn står for 88 prosent av de godkjente yrkessykdommene i Norge — kvinner 12 prosent

• Menn står for 83 prosent av antall meldte yrkessykdommer — kvinner 17 prosent

• Menn får godkjent 63 prosent av sykdomsmeldingene — kvinner 42 prosent

• Menn står for 89 prosent av kravene om menerstatning — kvinner 11 prosent

• Menn får godkjent 54 prosent av kravene om menerstatning — kvinner 42 prosent

- Tallene tyder på at kvinner oftere får nei enn menn. Er det lettere for menn med eksem eller brystkreft å få lidelsene godkjent som yrkessykdom enn for kvinner med samme lidelser? Jeg mener det er behov for midler til forskning for å se nærmere på dette, sier Beate Gangås.

Gangås ser også gjerne at myndighetene bevilger midler til å forebygge yrkessykdommer innen typiske kvinneyrker.

- På sykehusene kunne man for eksempel investere i utstyr som kan avhjelpe pleiere i arbeidet og forhindre skader i nakke og rygg, sier Likestillings- og dirskrimineringsombudet.

- Dypt urettferdig
Dette er Venstre enig i.

- Det er ikke rimelig at yrkesskadeerstatning fordeles så ulikt mellom kvinne— og mannsyrker. Dette er dypt urettferdig, sier André N. Skjelstad (V) i Arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget.

Også Skjelstad ønsker satsing på forebyggende tiltak.
 
- Det beste er hvis vi i større grad kan forhindre at skader oppstår. Venstre har foreslått at det må satses mer på forebygging av tunge løft i omsorgsyrker. De tunge løftene er i liten grad i industrien, de er i omsorgsyrker. Det er alt for lite godt teknisk utstyr i denne sektoren, og det er altfor lite forskning på nyvinnende teknologi på dette området.

Skjelstad påpeker at det med eldrebølgen bare vil bli flere og tyngre pasienter som vil trenge mer pleie.

- Vi vil jobbe for at det forskes mer på kvinnehelse og spesielt på sammenhengen mellom muskel- og skjellettsykdommer og uførhet. Vi har foreslått bedre turnusordninger slik at belastningen ikke blir så store over lang tid.

- Det er også en politisk beslutning å lage gode nok juridiske rammer som sørger for at kvinne- og omsorgsyrker ikke faller utenfor ordningen med yrkesskadeerstatning. Det vil Venstre komme med forslag til når saken skal opp i  Stortinget, sier André N. Skjelstad.

Arbeids- og inkluderingsdepartementet ønsker ikke å kommentere uttalelser knyttet til lovforslaget som er sendt på høring.


Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer