Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Likestillingsombudet krever svar om kors fra NRK

Vil ta opp saken juridisk.

Foto: Caroline Teinum Gilje / Vårt Land
Foto: Caroline Teinum Gilje / Vårt Land Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Likestillingsombudet ønsker en redegjørelse for NRKs reglement om religiøse symboler for nyhetsopplesere.

Likestillingsombudet har sendt et brev til NRK hvor de krever en redegjørelse om saken. Fristen NRK har fått til å svare er 3. desember. Ombudet sier de kan komme til å ta opp saken juridisk, skriver Dagen.

Likestillingsombud Sunniva Ørstavik ønsker ikke å kommentere saken overfor Dagen før svaret foreligger fra NRK. De ber i første omgang om en tilbakemelding fra NRK om det er aktuelt å endre regelverket for nyhetsopplesere. Dersom det ikke er aktuelt å endre regelen, ber vi om en redegjørelse fra NRK for hvorfor nyhetsopplesere i kanalen ikke kan bruke religiøse symboler under sending, heter det.

Ombudet gjør oppmerksom på at det kan bli aktuelt å ta opp saken på eget initiativ som en juridisk klagesak hvor de vil vurdere om reglementet rundt religiøse symboler er i strid med diskrimineringsloven.

Ifølge nyhetsdirektør Per Arne Kalbakk i NRK har de særskilte krav til nøytral fremtreden for nyhetsprogramledere. Derfor har de en praksis som ikke tillater noen politiske eller religiøse symboler. Blant symbolene som ikke er tillatt er for eksempel kors, halvmåne, hijab, turban, kalott, palestinaskjerf, hodeskaller, symboler for interesseorganisasjoner, politiske partier, fotballag eller andre idrettslag og andre lands flagg. Det norske flagget er kun tillatt 17. mai.

(NTB)