Likestillingsombudet kritiserer likestillingsministeren

Likestillingsombud Sunniva Ørstavik mener likestillingsminister Solveig Horne (Frp) bryter FNs menneskerettigheter ved å utelate utviklingshemmede og deres organisasjoner i et nytt utvalg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Verken personer med utviklingshemming eller organisasjonene som representerer dem, har fått plass i det offentlige utvalget som skal bidra til å styrke rettssikkerheten og levekårene til mennesker med utviklingshemming, skriver Stavanger Aftenblad.

- Jeg er svært kritisk til sammensetningen av utvalget. Den bryter med FN-konvensjonens prinsipper for å skape og iverksette god politikk for personer med nedsatt funksjonsevne. Du kan ikke drive politikkutvikling for dem. Du må gjøre det med dem, sier Ørstavik til avisen.

Norge ratifiserte FN-konvensjonen i 2013, og den er dermed en del Norges regelverk. Ørstavik viser til at konvensjonen er klar på at personer med nedsatt funksjonsevne skal inkluderes i denne typen arbeid.

Horne har antydet at brukerorganisasjonene kan få plass i en referansegruppe, som skal knyttes til utvalgets arbeid. Ørstavik mener imidlertid at det ikke tilfredsstiller regjeringens plikt til aktivt å trekke inn og rådføre seg med mennesker med nedsatt funksjonsevne.

Solveig Horne sier på sin side at hun er «trygg på at vi har et godt sammensatt utvalg som vil ivareta mennesker med utviklingshemninger sine rettigheter på best mulig måte og som ikke bryter med verdiene bak menneskerettskonvensjonen». (NTB)

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer