Likestillingsombudet raser mot Valgerd

- Det er svært provoserende at vår likestillingsminister går ut og nører opp under kvinnefiendtlige fordommer, sier likestillingsombud Anne Lise Ryel. Valgerd Svarstad Haugland uttalte til Aftenposten i dag at kontakten mellom barn og voksne har gått tapt for altfor mange i kampen for kvinnefrigjøring og likestilling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ryel reagerer skarpt på at barne- og familieministeren legger ansvaret for barn og unges oppvekstvilkår på kvinners frigjøringskamp.

- Hun skyver med sitt utsagn ansvaret for barn og unges oppvekstvilkår over på mødrene. Hadde ikke mødrene vært så opptatt av å frigjøre seg, ville barn og unge klart seg bedre, ifølge ministeren. Det er med andre ord yrkesaktive kvinners skyld at ungdommen blir kriminell. Det er ganske alvorlig at vår minister for likestilling kan komme med slike grunnløse beskyldninger mot norske kvinner, sier Ryel.

Urolig over volden

Svarstad Haugland er urolig over de siste dagenes skriverier om grov vold blant barn og unge, og fagfolk som peker på at sviktende kontakt mellom voksne og barn kan ligge bak en slik vurdering.

- Hovedbudskapet fra barn og ungdom er at de føler seg sviktet av de voksne. Det er ikke nye signaler. Tiden er overmoden for en fordomsfri diskusjon om hvordan foreldre skal få mer tid til barna, sier Svarstad Haugland til Aftenposten.

Hun vet at hun beveger seg inn i et følsomt område ved å hevde at kvinnekampen har hatt sin pris.

- Noe glapp underveis

- Jeg ønsker ikke mor tilbake til kjøkkenbenken på heltid. Kvinnekampen har vært nødvendig. Men vi må innse at noe glapp underveis, og det er kontakten mellom barn og voksne. Vi jenter har overtatt mennenes livsstil, mens mennene ikke i samme grad har tatt ansvar hjemme. Dette sier jeg ikke for å gi noen dårlig samvittighet. Men vi må se på arbeidstid og arbeidsvilkår, sier Svarstad Haugland.

(NTB)