Likestillingsombudet trekker invitasjon til omstridt sex-debattant

Gjør kuvending etter debattinnlegg i Dagbladet.

FÅR IKKE INNLEDE: Likestillingsombud Sunniva Ørstavik trekker invitasjonen til Janice Raymond, som skulle ha innledet ombudets debatt om sexkjøpsloven i morgen. Foto: Kyrre Lien / Scanpix
FÅR IKKE INNLEDE: Likestillingsombud Sunniva Ørstavik trekker invitasjonen til Janice Raymond, som skulle ha innledet ombudets debatt om sexkjøpsloven i morgen. Foto: Kyrre Lien / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter skarp kritikk i et leserinnlegg i Dagbladet i dag, har likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik strøket den omstridte forskeren Janice Raymond som innleder til en debatt om sexkjøpsloven i morgen.

- Hennes synspunkter på transpersoner kan oppfattes som uforenelig med vårt arbeid for likestilling og mot diskriminering, sier Ørstavik i en melding som er lagt ut på ombudets hjemmeside.

- Ikke forenlig
Flere politikere skal delta i debatten, med politiinspektør Simon Häggström fra Stockholm som innleder.

- Janice Raymond er en av de fremste forskerne på sexkjøpsindustrien, men hun har samtidig syn på transpersoner som kan oppfattes ikke å være forenlig med vårt arbeid. Derfor velger vi å trekke henne som innleder til debatten, sier Ørstavik i meldingen.

I debattinnlegget som Dagbladet publiserte i dag får Ørstavik kritikk for å ikke mestre «balansekunsten i den polariserte prostitusjonsdebatten», og for ikke å være et ombud for sexarbeidere. Forfatterne skriver at Janice Raymond i kjønnsforskningsmiljøet er «mest kjent for sine ekstreme angrep på transpersoner».

Innlegget er signert av flere universitetsansatte og Prostituertes interesse-organisasjon i Norge (PION).

«Viktig likestillingstiltak»
Ifølge forfatterne er Ørstavik «svært eksplisitt på at veien mot et mer likestilt samfunn går via kriminalisering og forbud», og hun slår da også i sin melding på nettet fast at sexkjøpsloven er et «viktig likestillingstiltak».

- Jeg ser frem til en politisk debatt om sexkjøpsloven som ett av virkemidlene for å hindre prostitusjon og menneskehandel. Loven er et viktig likestillingstiltak. Vi tolererer ikke salg av kropp, sier Ørstavik i meldingen som ombudet har lagt ut på nettet.