Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Likestillingsombudet ut mot pappakvota

Mener kvoter er diskriminerende. - Skaper et A- og et B-lag.

Likestillingsombud Sunniva Ørstavik. Foto: Kyrre Lien / Scanpix
Likestillingsombud Sunniva Ørstavik. Foto: Kyrre Lien / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sunniva Ørstavik er lite fornøyd med at regjeringen ønsker å beholde 12 uker av foreldrepermisjonen forbeholdt far, 12 uker forbeholdt mor og la foreldrene selv fordele resten.

- Vi vet jo at 90 prosent av permisjonen blir tatt av mor. Både kvinner og menn taper på dagens likestillingspolitikk: kvinner på arbeidsmarkedet fordi arbeidsgivere mener de er for mye borte fra jobb, og menn fordi de får mindre tid med barna, sier hun til Aftenposten.

Vil dele likt Ut over medisinske grunner som at mor skal komme seg etter svangerskap og amming, ser likestillingsombudet ingen saklig grunn til at rettigheter til permisjon knyttes til kjønn.

- Det må tas hensyn til det medisinske, men ut over det er det ingen grunn til at foreldrepermisjon ikke skal deles likt, sier hun.

Ørstavik mener at dagens snakk om «kvoter» i seg selv er diskriminerende.

- Vi må slutte å snakke om en pappakvote. Da sier vi at det egentlig finnes et A-lag og et B-lag blant foreldrene, sier hun.

Bestemme selv? Til argumentet om at familiene må få bestemme permisjonen selv, sier likestillingsombudet at det er tvilsomt hvor reell det valget er.

- Fedrekvoten ble møtt med stor motstand da den ble introdusert første gang, men nå ser vi at den har bidratt til å skape aksept for at far tar en større del av omsorgen for barna siden. Mange menn opplever fortsatt at det er vanskelig å ta en større del av foreldrepermisjonen, og da spørs det hvor mye en familie egentlig kan bestemme selv, sier Ørstavik.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling