<strong>BRATT OPPOVERBAKKE:</strong> Mario Monti sa i helgen at han vil bygge «en fremtid med håp og verdighet for Italias barn». Men trass i at nasjonalforsamlingen vedtok sparepakken i helgen, blir det en bratt oppoverbakke for Monti fremover når han skal gjennomføre smertefulle reformer. Foto: Pier Paolo Cito/AP
BRATT OPPOVERBAKKE: Mario Monti sa i helgen at han vil bygge «en fremtid med håp og verdighet for Italias barn». Men trass i at nasjonalforsamlingen vedtok sparepakken i helgen, blir det en bratt oppoverbakke for Monti fremover når han skal gjennomføre smertefulle reformer. Foto: Pier Paolo Cito/AP Vis mer

Likevel ingen Super-Mario?

Investorene tviler fortsatt på om Berlusconi-erstatter Mario Monti klarer å håndtere den massive gjelden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Monti startet mandag arbeidet med å danne en regjering som skal lede Italia ut av landets akutte krise.

Børsene både i Asia og Europa tok først godt imot utnevnelsen av Monti. Men etter kort tid snudde det nok en gang til nedgang.

Eurokursen falt, og rentene på nye lån sank mindre enn Monti og EU hadde håpet på. Italia må betale en rente på 6,29 prosent på salg av femårige gjeldspapirer for 3 milliarder euro. Ved forrige auksjon i oktober var renten på 5,32 prosent.

Avventer - Det er ingen grunn til for stor entusiasme ennå. Investorene venter på programmet og på hvem som skal sitte i regjeringen, sier Andre Sapis i tankesmia Bruegel i Brussel til NTB.

- Spørsmålet blir jo hva slags mandat og handlingsrom Monti får, legger han til.

I forrige uke steg lånerenten på et tidspunkt til over 7 prosent, et nivå landet ikke vil kunne håndtere på sikt.

Økonomiprofessor og tidligere EU-kommissær Monti møtte mandag de største politiske partiene og senere fagforeningene. Det er ventet at han vil danne en ganske liten regjering bestående av eksperter som ikke sitter i nasjonalforsamlingen.

Målet er å gjenopprette tilliten til Italia og å gjennomføre spareplanen de folkevalgte vedtok i helgen forut for at Berlusconi trakk seg.

Håp og verdighet Monti sa i helgen at han vil bygge «en fremtid med håp og verdighet for Italias barn». Han nekter å sette noen tidsfrist for sammensetningen av regjeringen. Monti lister opp en rekke faktorer som vil avgjøre hvor lenge den blir sittende:

- Regjeringens tiltak, økonomisk utvikling og reaksjonene fra finansmarkeder, investorer og europeiske og internasjonale institusjoner.

Sparepakken på knappe 60 milliarder euro som ble vedtatt i helgen, består av en kombinasjon av kutt og skatteøkninger, melder BBC. Blant tiltakene er salg av statlig eiendom, frys i offentlige lønninger til 2014 og kamp mot omfattende skatteunndragelser.

Bratt bakke Men trass i at nasjonalforsamlingen vedtok sparepakken i helgen, blir det en bratt oppoverbakke for Monti fremover når han skal gjennomføre smertefulle reformer.

Angelino Alfani i Berlusconis parti PDL sier det er massiv motstand i partiet mot tiltakene. Den Berlusconi-tro avisa Libero skrev mandag: «Det er ikke over ennå. Venstresiden kan ha sprettet champagnen for tidlig».

Det neste valget skal etter planen holdes i 2013, men det er ventet at Montis regjering ikke kommer til å sitte så lenge.

Stolt Berlusconi Dagen etter at han trakk seg, gjorde Berlusconi det klart at han ikke føler seg ferdig i italiensk politikk.

- Fra i morgen av vil jeg fordoble min innsats i nasjonalforsamlingen og i institusjonene for å fornye Italia, sa Berlusconi i en fjernsynstale søndag.

I et brev til det konservative partiet Høyre, et lite parti som ikke er representert i nasjonalforsamlingen, skriver Silvio Berlusconi samtidig at han er stolt av det regjeringen har fått til i løpet av årene som er gått siden finanskrisen i 2008.

(NTB)

<strong>GIR SEG IKKE:</strong> - Fra i morgen av vil jeg fordoble min innsats i nasjonalforsamlingen og i institusjonene for å fornye Italia, sa Berlusconi i en fjernsynstale søndag. Foto: Filippo Monteforte/AFP
GIR SEG IKKE: - Fra i morgen av vil jeg fordoble min innsats i nasjonalforsamlingen og i institusjonene for å fornye Italia, sa Berlusconi i en fjernsynstale søndag. Foto: Filippo Monteforte/AFP Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer