Tidligere drapsdømt tiltalt for likskjending:

Likfunnet i Maridalen: - Skremmende

For tre år siden ble en mann funnet død i et bål i et populært turområde i Oslo. Mannen (58) er tiltalt for likskjending. Forsvareren raser.

BODDE I SKOGEN: Den tiltalte mannen bodde i skogen i Maridalen, og ble påtruffet i nærheten av der den døde mannen ble funnet. Foto: Audun Braastad / NTB
BODDE I SKOGEN: Den tiltalte mannen bodde i skogen i Maridalen, og ble påtruffet i nærheten av der den døde mannen ble funnet. Foto: Audun Braastad / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

OSLO TINGRETT (Dagbladet): Like før klokka 14 den 18. juli 2018 rykket brannvesenet ut til Maridalen i Oslo etter meldinger om brann.

Etter å ha fulgt helikopterets beskrivelser, tok brannmannskapet seg fram i det populære skogsområdet i Nordmarka - i det som beskrives som «ulendt terreng». På stedet lå det flere gjenstander, blant annet en caps og en Imsdal-flaske med alkohol i.

Klokka 14.59 ble det slått full alarm. Da oppdaget brannvesenet et lik i brannruinene.

En tidligere drapsdømt mann som oppholdt seg i området ble siktet for drap og likskjending.

PÅ ÅSTEDET: Det lå igjen en flaske med alkohol på åstedet. Foto: Politiet
PÅ ÅSTEDET: Det lå igjen en flaske med alkohol på åstedet. Foto: Politiet Vis mer

Tidligere dømt

Mandag møtte den tidligere drapsdømte mannen (58) i rettssal 316 i Oslo tingrett, tiltalt for likskjending.

Siktelsen på drap ble frafalt da politiet konkluderte med at den avdøde mannen trolig tok sitt eget liv.

Den tiltalte mannen ankom retten 17 minutter for seint, ikledd en mørkegrønn jakke, mørk olabukse og ei T-skjorte av bandet «Green Day» med teksten fra en av deres mest kjent låter, «American Idiot».

I 1981 ble han dømt til 18 års fengsel for de såkalte «Hadelandsdrapene», der to menn ble skutt og drept. En annen mann ble også dømt for drapene, og en annen for medvirkning.

Drapene vakte stor oppsikt både i Norge og i utlandet. Det skyldtes blant annet de involvertes unge alder, at de tilhørte et nynazistisk miljø, og at drapene bar preg av en ren henrettelse.

- Jeg er ikke skyldig

Én time og ti minutter etter at første melding kom inn til brannvesenet denne julidagen i 2018, ble han pågrepet.

- Jeg er ikke skyldig. Altså, uskyldig. Jeg har ikke gjort det, sier den tiltalte mannen i retten.

Han har i flere år bodd i telt i Maridalen. Det var etter at han fikk boka «Norge på langs», skrevet av Lars Monsen, i julegave at han ble inspirert og valgte å flytte ut i skogen, forklarer han.

Her har han levd på boksmat, og har vasket seg i bekker. Han har ikke mobiltelefon. I retten nekter han for å noen gang ha møtt den avdøde mannen, som også hadde satt opp telt i Maridalen.

- Jeg har aldri hørt om ham eller sett ham i hele mitt liv, sier han.

58-åringen duppet av flere ganger under rettssakens første dag. Han kom også flere ganger for seint etter pausene, fordi han ikke har klokke.

- Jeg er helt utslitt. Jeg har ikke sovet noe, sier han.

GJENSTANDER: Det lå flere gjenstander rundt åstedet. Foto: Politiet
GJENSTANDER: Det lå flere gjenstander rundt åstedet. Foto: Politiet Vis mer

Saken ble først henlagt av politiet, før statsadvokaten likevel valgte å ta ut tiltalte for likskjending.

Til Dagbladet sier den tiltalte mannen at saken har vært en påkjenning for ham.

- Jeg er fysisk og psykisk knekt. Jeg skulle få erstatning, så ble jeg plutselig tiltalt, sier han.

«Han lyver»

Politibetjenten som var på stedet forklarer fra vitneboksen at den tiltalte stilte seg uforstående til brannen da de pågrep ham.

- Han hadde lilla joggebukse, bar overkropp, og var full av barnåler. Han framsto som snodig for brannvesenet, sier han.

Han forklarer også at den tiltalte mannen var brent i skjegget, og at han forklarte dette med at han hadde klippet det med lighter. Dette sa også tiltalte under sin egen forklaring.

KART: Politiet viste fram dette kartet i tingretten. Foto: Politiet
KART: Politiet viste fram dette kartet i tingretten. Foto: Politiet Vis mer

Samtidig som politibetjenten forklarer seg, skriver 58-åringen på et ark som han viser til pressen i rettssalen.

«Han lyver», står det.

Overfor Dagbladet nekter han for at han var kledd slik som politiet beskriver. Aktor Henrik Rådal la fram rapporten med beskrivelsene av tiltalte, som stemmer overens med politibetjentens forklaring. Også underbrannmesteren som vitnet har beskrevet at tiltalte var i bar overkropp da brannvesenet møtte på ham i nærheten av åstedet.

BESLAG: Politiet har tatt beslag av en rekke gjenstander. Blant annet denne stillongsen. Foto: Politiet
BESLAG: Politiet har tatt beslag av en rekke gjenstander. Blant annet denne stillongsen. Foto: Politiet Vis mer

- Fjasesvar

En annen politibetjent forklarte i retten at den tiltalte mannen hadde sot under nesa, noe han ble konfrontert med av politiet.

- Da sa han at han hadde røyket med nesa. Jeg oppfattet det som et fjasesvar. At han tullet det bort, sier politibetjenten.

Aktor Henrik Rådal la fram en rapport om tre hypoteser som kan ha forårsaket brannen. Her drøftes lynnedslag og optisk fenomen som mulige årsaker, i tillegg til at åpen ild har startet brannen.

PÅ STEDET: Både brannvesen og politi kom raskt på stedet etter likfunnet. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
PÅ STEDET: Både brannvesen og politi kom raskt på stedet etter likfunnet. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

Meteorologisk institutt har opplyst at det er registrert lynnedslag i Maridalen dagen før - 17. juli.

- Det er liten grunn til å tro at lynnedslag er grunnen. Da antar man at man ville sett merker som kløyvd tre. Det er ingen skader i vegetasjonen som skyldes lynnedslag, sier aktor i retten.

Det ble også undersøkt om det kan ha oppstått ulmebrann i avdødes brilleglass. Obduksjonsrapporten slår fast at mannen har vært død i minst fem dager før han ble funnet i Maridalen.

Forsvarer raser

Forsvarer Jacob Sanden Ringsrød er ikke nådig i sine tilbakemeldinger når det gjelder rapporten om brannårsaken.

- De har ikke undersøkt hvordan brannen oppsto, så de kan ikke si at den er påsatt. Det er så slett. De tester brilleglass, men har ikke hele brillen. Så tester de med en varmelampe på 500 watt. Sola er ganske mye varmere. Det er helt usaklig.

- Ting som er kastet i veikanten kan føre til brann. Det er skremmende at det er tatt ut tiltale, sier han.

Han mener at påtalemyndigheten har tiltalt hans klient fordi han tidligere er straffet og at han var i skogen.

- Brannårsaken er ukjent. Da er det ikke bevist utover enhver rimelig tvil, påpeker han.

Politiadvokat Henrik Rådal vil ikke kommentere forsvarerens påstander, men på spørsmål fra Dagbladet om hvorfor de er så sikre på at brannen er påtent, svarer han følgende:

- Det er tatt ut tiltale etter det samlede bevisbildet. Krimteknikerne kan ikke fastslå brannårsak, men sier noe om sannsynligheten for andre årsaker enn påtenning. Når man ser sannsynligheten for de ulike årsakene, har man ment at det foreligger skyld utover enhver rimelig tvil. Men det er opp til retten å vurdere skyldspørsmålet, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer