Terje Søviknes om sexsaken i 2001:

- Likheter mellom min sak og Giske-saken

Kry som en hane over resultatene i hjemkommunen Os, er Terje Søviknes tilbake i Frp-ledelsen. Han sier sexsaken i 2001 også handlet om maktkamp.

KLAR FOR NY TILLIT: Terje Søviknes gikk av som nestleder i Frp i 2001. I morgen velges han på nytt. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
KLAR FOR NY TILLIT: Terje Søviknes gikk av som nestleder i Frp i 2001. I morgen velges han på nytt. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

GARDERMOEN (Dagbladet): Denne helga blir Terje Søviknes valgt til ny nestleder i Frp. For andre gang. 18 år er gått siden han gikk av som nestleder etter han hadde sex med en beruset 16-åring på FpU-fest.

- Etter saken i 2001 var det veldig viktig for meg å vise omverden at Terje Søviknes hadde noe mer å fare med. Jeg har bygget stein på stein hjemme i Os siden den gang, sier Søviknes til Dagbladet.

- Har Os kommune vært en del av langsiktig strategi også for deg personlig?

- Ja. Jeg ville bli husket for noe annet enn den saken.

Vil ikke bli partileder

Fra talerstolen på Frp-landsmøtet har Sylvi Listhaug nettopp hyllet eldreomsorgen Søviknes har bygget opp i hjemkommunen. Siv Jensen forteller Dagbladet at Søviknes «har all grunn til å være veldig stolt» over jobben han har gjort som ordfører i Os siden 1999.

Hjemkommunen ble Søviknes' springbrett tilbake i Frp-ledelsen.

- Men jeg har ingen planer om å bli partileder i Frp på noe tidspunkt, slår han fast.

- Er du ærlig nå?

- Ja.

SIV JENSENS TAKKETALE: Siv Jensen ble feiret av Fremskrittspartiet i anledning at hun fyller 50 år 1. juni. I takketalen ba hun sine partikamerater om å brette opp ermene og knuse de jævla sosialistene i høstens valg - til stormende jubel: Video: Jørgen Gilbrant Vis mer

Hensyn til barna

Søviknes gikk av som olje- og energiminister i august i fjor av hensyn til familien. Samvittigheten tillot ikke lenger at han var så mye borte fra barna.

- Ungene pleide å være hos meg annenhver uke, men etterhvert traff jeg dem bare annenhver helg. Samvittigheten tillot ikke at jeg holdt på lenger. Jeg fikk veldig bra backing fra ekskona, men det ble bare for vanskelig over tid, selv om jeg elsket jobben som olje- og energiminister.

- Kommer du til å tenke på den saken fra 2001 når du blir valgt til nestleder i morgen?

- Jeg er ferdig med den saken for lenge siden. Jeg har vært tydelig på at det som skjedde ikke skulle skjedd og at det var mitt ansvar. Jeg kan nesten ikke gjøre så mye mer enn det, og må gå videre med livet. Det gjorde jeg ved å gå tilbake til lokalpolitikk og vise at det bodde mer i denne kroppen enn det folk fikk inntrykk av på det tidspunktet.

Kvinnen Søviknes hadde sex med i 2001 fortalte Aftenposten i fjor at det gjorde vondt hver eneste gang han fikk et nytt politisk verv. Hun følte også at han ikke hadde vist tilstrekkelig anger, og at saken hadde påført henne store psykiske problemer i løpet av de 18 årene som har gått.

HJEMME: Os kommune har vært en viktig del av Terje Søviknes' politiske virke. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
HJEMME: Os kommune har vært en viktig del av Terje Søviknes' politiske virke. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Jeg har med meg det hun sa, også på en dag hvor jeg blir ny nestleder. Samtidig så føler jeg det ble satt et nytt punktum i saken da krav om gjenopptakelse ble avvist av påtalemyndigheten i Telemark og Vestfold og Riksadvokaten.

Giske-sammenlikning

Søviknes sier han ser klare paralleller mellom sin sak og Trond Giske-saken. Begge hendelsene er blitt brukt i en politisk maktkamp, hevder Frp-toppen.

- Det er to helt ulike saker, men samtidig har både Giske-saken og min sak en underliggende politisk konflikt som kan forklare en hel del. Hos oss var det Carl, Siv og jeg som den gang ville bygge et bredt folkeparti av Frp. Andre krefter ville holde seg til innvandringssporet.

- Og Søviknes-saken ble nyttig for å skape uro, slik du ser det?

- Den ble i alle fall brukt politisk i den interne kampen vi hadde i partiet i 2001.

- Hva synes du om det?

- Jeg bare sier jeg ser paralleller til Trond Giskes situasjon. Det er selvfølgelig flere sider i den saken også, men om man ser TV 2-dokumentaren så...

- Du kjenner deg igjen?

- Ja, jeg gjør det, svarer Søviknes.

I kommunevalget i 2003 lå Søviknes-saken langt fram i minnet på mange. At han fikk fortsatt tillit i Os, betydde mye for ham.

- Jeg var kjempespent på hvordan den saken ville slå ut, men så gjorde Frp tidenes valg i Os. Vi hadde levert på det vi lovte i Os fire år tidligere, og osingene var fantastisk i hele perioden med den å støtte opp rundt meg og min familie.

SISTE: Bahareh Letnes og Per Sandberg er på Frp's landsmøte denne helgen. Video/reporter: Steinar Suvatne / Dagbladet Vis mer

- Ligner på Sylvi

Søviknes sier han jobber «minst like mye» som ordfører som han gjorde i departementet, men at kabalen hjemme enklere går opp når han bor i Os, ikke i Oslo.

Som nestleder ønsker Søviknes å være distriktenes stemme i partiledelsen. Han blir nestlederen som ikke sitter i regjering eller på Stortinget.

- Jeg elsker å bygge organisasjon. Seks år i regjering tar på, og hverdagen spises opp av å styre landet og sitte i regjering.

- Er du en moderat motvekt til Listhaug i partiledelsen?

- Nei, jeg tror Sylvi og jeg er ganske så like. Vi er ulike personligheter, men politisk står vi på helt lik linje. Fløykampen fra 2001 er historie.

Suksesskommune

Søviknes sier arbeidet i Os kommune er et godt eksempel på at Frp-politikken fungerer godt, også over lang tid. I Os er regelen å si ja blitt mantraet, og Os' gode navn og rykte gir Søviknes altså æren for at han nå er tilbake i den innerste maktsirkelen i Frp.

- I Os er det slik at beviskravet ligger hos dem som vil si nei til et forslag. I Os sier vi ja til ideer og prosjekter, vi ønsker å være positive. Kommuneøkonomien er også god, vi har en eldreomsorg mange ser opp til og forbereder oss på å være 40 000 innbyggere i 2040, sier Søviknes og smiler.

Da han ble ordfører i 1999 begynte han med å trimme kommuneadministrasjonen med 50 årsverk. Totalt sju prosent av de ansatte i kommunen ble slanket bort. I dag har kommunen flere hundre millioner på fond.

- I tillegg har vi 600 millioner stående på bok som konsekvens av sober økonomisk politikk over flere år.