LIKHETSTREKK: En afghansk politimann holder vakt i sentrum av Kabul dagene etter at 26 mennesker ble drept i et terrorangrep mot det afghanske justisdepartementet. Angrepet hadde klare likhetstegn med angrepet i Mumbai i Inda i fjor, og eksperter mener det viser hvordan terrorister samarbeider internasjonalt. Foto: Ahmad Masood REUTERS/SCANPIX
LIKHETSTREKK: En afghansk politimann holder vakt i sentrum av Kabul dagene etter at 26 mennesker ble drept i et terrorangrep mot det afghanske justisdepartementet. Angrepet hadde klare likhetstegn med angrepet i Mumbai i Inda i fjor, og eksperter mener det viser hvordan terrorister samarbeider internasjonalt. Foto: Ahmad Masood REUTERS/SCANPIXVis mer

- Likhetstrekk mellom angrep i Mumbai og Kabul

Det er klare likhetstrekk mellom onsdagens angrep i Kabul og angrepet mot Mumbai i november, mener analytikere. Angrepene vitner om internasjonalt terrorsamarbeid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er klare likhetstrekk mellom onsdagens angrep i Kabul og angrepet mot Mumbai i november, mener analytikere. Angrepene vitner om internasjonalt terrorsamarbeid.

Rehman Malik, den pakistanske regjeringens øverste sikkerhetspolitiske rådgiver, bekreftet torsdag at Mumbai-angrepet delvis ble planlagt i Pakistan. Det er første gang Islamabad gir en slik innrømmelse.

Samtidig gransker afghansk politi bånd mellom pakistanske og afghanske Taliban-medlemmer etter at 26 mennesker ble drept i det storstilte angrepet i sentrum av Kabul onsdag.

- Det er klare likhetstrekk mellom det som skjedde i Mumbai og i Kabul, sier Haroun Mir, analytiker ved Afghanistans Senter for forskning og politiske studier.

Mange likheter

I Kabul stormet væpnede menn kontorene til justisdepartementet. De skjøt vilt rund seg mens de løp gjennom korridorene. De sparket ned dører inn til kontorer og skjøt dem de fant. Tilsvarende taktikk brukte Mumbai-angriperne.

- Gjerningsmennene virket unge, urbane og godt trente, akkurat slik angriperne i Mumbai gjorde, sier Mir.

Rett før justisdepartementet ble stormet, sprengte tre selvmordsbombere seg i luften utenfor to andre offentlige kontorbygninger, nok et likhetstrekk med Mumbai-angrepet.

Ifølge Mir fulgte ikke de som angrep justisdepartementet, vanlig Taliban-taktikk.

- De forsøkte å ta kontroll og drepe så mange som mulig, sier han.

Advarsel til USA

Motivet for angrepet i Kabul kan være å vise USA muskler, ettersom USAs nye spesialutsending til Pakistan og Afghanistan, Richard Holbrooke, nå er på rundreise i området.

Den afghanske etterretningssjefen Amrullah Saleh opplyser at rett før gjerningsmennene angrep departementsbygningen, sendte de tre meldinger til Pakistan der de ba om å bli velsignet av sin oppdragsgiver.

Onsdagens angrep var godt forberedt, og det hadde samme mønster som flere tidligere angrep.

- Det viser at gjerningsmennene har trent på samme skole ett eller annet sted i Pakistan. De er ikke vanlige talibanere. De er effektive, godt trente og indoktrinerte, sier Mir.

Låner taktikker

Mirs teorier underbygges av den amerikanske terroreksperten Anthony Cordesman, som er tilknyttet Senter for strategiske og internasjonale studier i Washington.

Han mener de ulike opprørsgruppene som opererer i Afghanistan, er blitt stadig mer sofistikerte og taktiske i sine angrep siden den amerikanskledede invasjonen i 2001.

- Vi forventer at vi i framtidige angrep stadig oftere vil se at terroristene «låner» teknikker fra andre terrorangrep, sier han. (NTB)

Rehman Malik, den pakistanske regjeringens øverste sikkerhetspolitiske rådgiver, opplyser at flere mistenkte er arrestert etter terrorangrepet i Mumbai i november. Han innrømmer også at deler av angrepet ble planlagt i Pakistan. Foto: Faisal Mahmood REUTERS/SCANPIX
Rehman Malik, den pakistanske regjeringens øverste sikkerhetspolitiske rådgiver, opplyser at flere mistenkte er arrestert etter terrorangrepet i Mumbai i november. Han innrømmer også at deler av angrepet ble planlagt i Pakistan. Foto: Faisal Mahmood REUTERS/SCANPIX Vis mer