Likhunder leter etter «Maddie»

Saumfarer området ved stedet hun forsvant.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PRAIA DA LUZ / OSLO (Dagbladet): Britiske likhunder er flydd til Portugal og satt inn i det omfattende søket etter Madeleine McCann, bare noen hundre meter fra feriestedet hvor den lille jenta ble sett for siste gang i 2007.

Ifølge Sky News er også engelske kriminalteknikere på stedet, i et håp om å løse den sju år gamle forsvinningsgåten med sine portugisiske kolleger. Minst 30 politifolk har i dag saumfart et utmarksområde i byen Praia da Luz på Algarvekysten på jakt etter spor.

- Politiet må ha nye opplysninger, ellers hadde de ikke startet dette store prosjektet nå. Alle i Praia da Luz ønsker at mysteriet skal oppklares, men det er ikke mange som tror de lykke, sier en lokal frisør til Dagbladet på stedet.

Vil bruke radar Letemannskapene er i ferd med å dele opp søketeigen, og ser i første omgang etter områder av spesiell interesse. Disse skal så granskes nærmere med bakkepenetrerende radar, som kan oppdage tomrom eller uregelmessigheter under jordoverflaten.

- Om det ligger noe under bakken som skiller seg vesentlig fra omgivelsene, vil det vises veldig, veldig klart, sier Rom Gostromski ved radarselskapet Sandberg til Sky News.

Scotland Yard sier de ikke vil gi noen «løpende kommentarer» om det pågående arbeidet. Leteområdet er like ved stedet hvor en person angivelig ble observert med et jentebarn i armene på forsvinningskvelden 3. mai 2007.

Lå og sov Madeleine lå og sov i ferieleiligheten med sine yngre søsken, mens foreldrene Kate og Gerry McCann satt 50 meter unna på en tapasrestaurant med det øvrige reisefølget.

Rundt klokka 22.00 oppdaget mor Kate at Madeleine var borte. Siden har det ikke vært noen bekreftede spor eller vitneobservasjoner av jenta, til tross for en massiv og verdensomspennende medieoppmerksomhet i saken.

LIKHUND: En av to britiske likhunder som er satt inn i letingen etter Madeleine McCann i Portugal. Foto: Reuters / Carlos Vidigal / NTB Scanpix
LIKHUND: En av to britiske likhunder som er satt inn i letingen etter Madeleine McCann i Portugal. Foto: Reuters / Carlos Vidigal / NTB Scanpix Vis mer

Foreldrene fikk i en periode status som mistenkt i saken, men ble sjekket ut da den ble henlagt i 2008.

Etterlyst Kate og Gerry McCann fikk gjenopptatt etterforskningen i 2011, og i mars i år etterlyste britisk politi en mann med mørkt hår som knyttes til innbrudd hos 12 britiske familier som var på ferie på Algarvekysten. Innbruddene skal ha skjedd i perioden 2004 til 2010.

Mannen skal ha forsøkt å begå overgrep mot fem jenter i alderen sju til ti år i forbindelse noen av innbruddene. Disse hendelsene skal ha skjedd fra 2004 til 2006. Det skal ikke ha blitt stjålet noe i noen av de 12 sakene.

Mannen har blant annet blitt observert i det politiet kaller en karakteristisk burgunderrød genser.

TRE LETEOMRÅDER: De tre leteområdene (innfelt i rødt) ligger rett ved leilighetskomplekset familien McCann bodde på under sitt opphold i Praia da Luz i Portugal. Kart: Google Maps / Dagbladet
TRE LETEOMRÅDER: De tre leteområdene (innfelt i rødt) ligger rett ved leilighetskomplekset familien McCann bodde på under sitt opphold i Praia da Luz i Portugal. Kart: Google Maps / Dagbladet Vis mer