Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Likner mer en mimrefest for Gro enn en ny regjering

Politisk redaktør Marie Simonsen om lekkasjene.

LEGGER KABAL: Når Kristin Halvorsen går fra finansdepartementet til kunnskapsdepartementet, må hun gå til finansminister Sigbjørn Johnsen for penger. Statsminister Jens Stoltenberg setter flere av sine veteraner inn i regjering, når den presenteres en av de neste dagene. FOTO: JACQUES HVISTENDAHL.
LEGGER KABAL: Når Kristin Halvorsen går fra finansdepartementet til kunnskapsdepartementet, må hun gå til finansminister Sigbjørn Johnsen for penger. Statsminister Jens Stoltenberg setter flere av sine veteraner inn i regjering, når den presenteres en av de neste dagene. FOTO: JACQUES HVISTENDAHL. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Dagbladets politiske redaktør, Marie Simonsen, sier det ikke akkurat lukter fornying av den kommende regjeringen etter flere av kveldens lekkasjer fra regjeringsforhandlingene.

Gubbete
De viser at Jens Stoltenberg har hentet noen gamle venner ut av skapet.

- Dette begynner å ligne mer på en mimrefest for Gro enn en ny regjering. Stoltenberg har erstattet veteranene med eldre veteraner. Både Johnsen, Berg-Hansen og Faremo er solide navn, men pensjonert fra rikspolitikken. Når han i tillegg satser på Strøm-Erichsen og Schjøtt-Pedersen i sentrale posisjoner, er det smått med fornying. Totalbildet er litt gubbete, sier Marie Simonsen.

Johnsen tilbake
TV2 melder at Sigbjørn Johnsen, som var finansminister fra 1990 til 1996 hentes inn som finansminister.

Det åpner for at statsministerens stabssjef Karl Eirik Schjøtt-Pedersen kan gjøre comeback i rampelyset. Han ligger nå an til å få den mektige rollen som  ny samordningsminister.

NRK melder at Grete Faremo kommer inn i regjeringen, slik Dagbladet skrev 2. oktober. Hun tar over som forsvarsminister når Anne-Grete Strøm-Erichsen tar over som helseminister.

Lysbakken og Huitfeldt
TV2 melder også at Audun Lysbakken skal slik det har vært diskutert, være klar som likestillings- og integreringsminister, at Trond Giske er bekreftet som næringsminister og at Lisbeth Berg-Hansen, tidligere statssekretær ved Statsministerens kontor (SMK) og politisk rådgiver for Jan Henry T. Olsen, blir fiskeriminister.

Aftenposten melder at Anniken Huitfeldt blir kulturminister. Både aftenposten.no og TV2 melder at Tora Aasland fortsetter som statsråd for høyere utdannelse og forskning.

Voksne menn
Simonsen sier Jens så langt ikke har klart å svare på utfordringen fra blant andre kvinner i eget parti, om å gi flere Arbeiderparti-damer tunge poster i regjeringen.

- Stoltenberg har blitt kritisert både for mangelen på kvinner og rekruttering. Svaret er å hente inn flere godt voksne menn, sier Dagbladets politiske redaktør.

NY FINANSMINISTER: OSLO Sigbjørn Johnsen tar over som finansminister etter Kristin Halvorsen. FOTO: SCANPIX
NY FINANSMINISTER: OSLO Sigbjørn Johnsen tar over som finansminister etter Kristin Halvorsen. FOTO: SCANPIX Vis mer

Tøffere for Kristin
Marie Simonsen tror endringen er nok et tegn på at Arbeiderpartiet styrker sin stilling i regjeringen.

SV kommer til å miste en statsråd som følge av det svake valgresultatet, og med flere Ap-politikere i de tyngste departementene, blir det ikke lettere å få gjennomslag.

Hun tror ikke det blir like lett som før, for SVs Kristin Halvorsen. Slik Dagbladet fikk bekreftet lørdag, tar hun over som kunnskapsminister, men det kan bli en utfordring å få gjennomslag når hun nå skal gå til statsministeren etter mer penger.

- Bemanningen viser at Ap og Stoltenberg fester grep. Selv kunnskapsminister Halvorsen skal få bryne seg mot Ap-bastionen SMK, finansdepartementet og den nye samordningsministeren, sier Marie Simonsen.

Sp som før
Senterpartiet beholder sine fire statsråder i de fire posisjonene partiet har hatt:

Liv Signe Navarsete fortsetter som samferdselsminister, Magnhild Meltveit Kleppa forblir kommunalminister, Lars Peder brekk fortsetter som landbruksminister og Terje Riis-Johansen tar nye år som Olje- og energiminister.

KRITISK: Dagbladets politiske redaktør, Marie Simonsen, er ikke imponert over fornyingen i regjeringen så langt. FOTO: LARS EIVIND BONES
KRITISK: Dagbladets politiske redaktør, Marie Simonsen, er ikke imponert over fornyingen i regjeringen så langt. FOTO: LARS EIVIND BONES Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling